Arhiva » Vesti » Kurir 17.02.2017

Dramatična ispovest heroja 1999: Vratio je Miloševiću orden za sina, i nikada mu ovo nije oprostio!

„Onaj tamo je poginuo... I onaj... Ovaj se ubio... I tamo dvojica poginula“, pokazuje mi Dušan Vuković grobove mladića iz Kraljeva stradalih 1999. godine na Kosovu. Drugu ruku prisno je, očinski, položio na crni spomenik svog sina Aleksandra

Kurir petak, 17. februar 2017.

Novo kraljevačko groblje izgrađeno je na golom brdu iznad grada. Buka s ulica do ovde ne dopire, a nema ni mnogo posetilaca, samo se vetar sporo i ravnodušno provlači između pravilno poređanih spomenika. Šezdesetšestogodišnji Dušan Vuković je sitnije a žilave građe, od onih ljudi na kojima se vidi da nisu imali lak život i nekako me podseća na stablo gloga...

„Onaj tamo je poginuo... I onaj... Ovaj se ubio... I tamo dvojica poginula“, pokazuje mi grobove mladića stradalih 1999. godine na Kosovu. Drugu ruku prisno je, očinski, položio na crni spomenik svog sina Aleksandra 1979-1999.

U ono vreme, pred Peti oktobar, bio sam urednik u jednom opozicionom dnevnom listu, Dušanovu fotografiju u crnoj košulji često sam objavljivao na naslovnoj strani: vratio je Slobodanu Miloševiću orden kojim je posthumno odlikovan njegov sin. Taj je gest bio nesvakidašnji i, treba reći, hrabar, pa ga je srpska opozicija prisvojila i stavila na svoju zastavu. Posle, kad je Milošević zbačen, sve su zastave protesta i nemirenja odložene, portreti pobednika smenili su žalobne slike, a Dušan je prepušten svom bolu. A danas?

Sve je, izgleda, zaboravljeno, izmirili su se u naše ime s njim i njegovim vremenom i sve mu oprostili. Još mu jedino Dušan Vuković pamti dug!

UOČI ZLA

Aleksandar Vuković u junu 1998. godine otišao je u Niš na redovno odsluženje vojnog roka. Slutila se nesreća, da će rat, ali on je hteo da to završi - bio je odličan fudbaler, čekalo ga je mesto u nemačkom Solingenu... Nekoliko dana pre nego što je NATO počeo bombardovanje Aleksandar se zatekao kod kuće. Otac mu je rekao: „Zlo se sprema, ne vraćaj se u kasarnu“, ali on to nije hteo. U Niš, pa u Niš! Mora, reći će mu drugovi da je izdajica... A u Nišu - bombe od prvog dana, od 24. marta! Dan za danom.

CEO TEKST PROČITAJTE NA PORTALU NEWSWEEK.RS

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Srušen srpski Zid plača!

Autor: Foto: Aleksandar Jovanović


Objavljeno na sajtu kurir.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Kraljevo Kosovo

©2018 Netmark d.o.o.