Arhiva » Vesti » Večernje novosti 17.02.2017

Nedeljko Terzić: Zastave na obrazima

Svaki grb neke države ima svoje značenje u dotičnoj zemlji. I svaki je specifičan, lep na svoj način i svaki označava ponos i identifikaciju naroda

Večernje novosti petak, 17. februar 2017.

SVAKI grb neke države ima svoje značenje u dotičnoj zemlji. I svaki je specifičan, lep na svoj način i svaki označava ponos i identifikaciju naroda. Svaki grb je jedinstvena ikona jedne države...

Naša četiri slova "S", još uvek doživljavaju razna tumačenja. Samo Sloga Srbina Spasava. Tako je u narodu jer time izražava ono što mu nedostaje. Srpska Slava Sveti Sava. Imamo slava dosta, porodičnih, seoskih gradskih, državnih, a ova bi mogla biti opštenarodna. Slavite Slobodu Srpski Sokolovi. Slova "S" nekom liče i na ptice raširenih krila koje su poletele na sve četiri strane sveta da svim narodima odnesu plemenitu poruku. Drugi bi, a drugih uvek ima, tumačili sve ovo kao da su to baš oni naši mladi sokolići i sokolice što su raširenih krila morali da odu u daleki svet da tamo traže posao i koru hleba.

U strogo kontrolisana ondašnja vremena, za vreme komunizma koji nikad u pravom obliku nije stigao u bivšu Federaciju, nije se isticao grb sa četiri "S". Ali hrabri i promućurni su to baš zanemarivali i na svoj način koristili, tako jedan od njih na povećem srebrnom prstenu ugravira četiri sporna slova. Dođoše ljudi iz DB.

Čika Stevo šta ti sve ovo treba, da te saslušavamo i službeno posećujemo? Lepše nam je kad ti dođemo da nešto cugnemo. Privržen si sistemu, šta će ti to iz onog vremena? Treba da te privodimo zbog toga. Šta je bilo, gde sam zgrešio? Pa to, na ruci, na prstenu ta četiri "S". Aha, to! Pa to je tek ništa. To vam znači moje ime i naziv kafane: Steva Spasojević Srce Srema. Dobro, al` nemoj često taj prsten da mećeš na ruku. Šta mi sad da radimo, šta da napišemo šefu u izveštaju sa terena?

Ptice, životinje, gmizavci, biljke, aždaje, zmajevi, zmije, sunce, mesec, zvezde, kule, tvrđave... su na grbovima i zastavama. Mladić i devojka su strastveni sportski navijači i na obrazima imaju različite zastave i grbove. Da li zato ne smeju da se drže za ruke? Ne treba nigde ostrašćeno zviždanjem pratiti intoniranje himne, ili cepanjem i paljenjem nečije zastave iskazati gnev. U primeru mladića i devojke, simbolično obrazi čuvaju čast naroda i njegove države. I poljubac - naravno njen!


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Sveti Sava Obraz

©2018 Netmark d.o.o.