Arhiva » Vesti » RTS 17.03.2017

Učenici iz celog sveta uče srpski jezik u Šapcu

U okviru programa Interkulture, u Šabac, dolaze učenici iz celog sveta da uče srpski jezik i upoznaju se sa načinom života u našoj zemlji. Nastavu u Gimnaziji u tom gradu, ove sedmice slušaju i đaci sa Islanda, iz Amerike i Italije, koji ovu školsku godinu pohađaju u Srbiji.

RTS petak, 17. mart 2017.
RTS: Učenici iz celog sveta uče srpski jezik u Šapcu

Stefan Holm Gudnason sa Islanda ove školske godine nastavu sluša na srpskom, a da bi Šapčanima približio zemlju leda i vulkana, pripremio je prezentaciju.

"Srbija je bila moj prvi izbor. Želeo sam da vidim drugačija mesta od onih u mojoj zemlji. Volim sve u Srbiji, volim prirodu, hranu, sarma mi je omiljeno jelo", kaže Stefan Holm Gudnason, učenik sa Islanda.

"Za učenike Šabačke gimnazije ova razmena predstavlja mnogo toga, pre svega povezivanje sa drugim školama u nekim drugim zemljama", kaže Mihailo Milošević, učenik Šabačke gimnazije.

Od svoje kuće u Minesoti, Ketlin Biger je udaljena više od 8.000 kilometara. Od septembra prošle godine ide u školu u Velikom Gradištu, a dok je u Šapcu, da bolje upozna grad i razume nastavu pomaže joj Katarina Josić u čijoj porodici je smeštena, kao i ostali učenici i profesori Šabačke gimnazije.

"Kada je ovde noć, u Americi je dan. U Srbiji volim ajvar i srpske ljude", kaže Ketlin Biger, učenica iz Minesote.

"Dolaze nam deca iz celog sveta sa idejom da se razmene njihova iskustva, interesovanja, saznanja, njihovi običaji i kultura", kaže Siniša Mozetić, profesor Šabačke Gimnazije.

Razvoj neformalnih oblika obrazovanja i globalno razumevanje, samo su neki od ciljeva Interkulture. Marco Kvatro sa severa Italije, srpski jezik je naučio za samo tri meseca.

"Srbija nije bila moja prva želja ali baš sam srećan što sam došao ovde. U Srbiji živim u Ivanjici. Ja volim Srbiju, volim ljude, volim sve", kaže Marco Kvatro, učenik iz Italije.

"Suština je da deca, pre svega, upoznaju srpski jezik i našu kulturu, da ih nauče i da kasnije budu ambasadori kada se vrate u zemlju odakle dolaze", kaže Biljana Drobnjak, pedagog u Šabačkoj gimnaziji.

Razmena srednjoškolaca, kažu gosti i domaćini, uglavnom je nezaboravno iskustvo, prilika da se izgrade mostovi izmedju kultura i steknu prijatelji iz celog sveta.

rts.sabac@rts.rs

+381 15 353 269


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Italija Izbori Šabac

©2017 Netmark d.o.o.