Arhiva » Vesti » Dnevnik 20.03.2017

Finansiranje samo po programima

SOMBOR: Državni sekretar za sport Predrag Peruničić posetio je predstavnike sportskih organizacija Sombora u Sportskom savezu Grada Sombora. Tema razgovora bio je

Dnevnik ponedeljak, 20. mart 2017.

novi Zakon o sportu, odnosno njegova primena u poslednjih godina dana kada je donesen. Peruničić napominje da je protekli period bio period prilagođavanja, a da se od februara Zakon primenjuje u potpunosti.

- Više od tri hiljade ljudi učestvovalo je u prippremi ovog zakona, a na narodnoj skupštini Zakon o sportu denet je bez ijednog glasa protiv - kaže Peruničić i dodaje da je to dokaz koliko je značajan sport kod nas. On napominje da su mnoge stvari promenjene na bolje njegovim donošenjem.

- Već naredne godine biće doneta i Strategija o razvoju sporta za naredne četiri godine, a već se rade uporedne analize za period od protekle tri godine - kaže Peruničić i dodaje da je država učinila ustupak smanjujući poreze onima, koji ulažu u sport.

Sportisti plaćaju duplo manji porez na dohodak građanja, kako kaže Peruničić, što je dobro za sportiste, ali je donekle udarac na buyet RS, a upravo pokazuje kolika je snaga sporta.

- Cilj zakona je uvođenje reda u sport, što je nametnulo i obavezu da sistem finansiranja bude jedinstven na svim nivoima. Programsko finansiranje se mora primenjivati na svim nivoima vlasi, te se više neće finansirati pojedini klubovi i fizička lica, već programi- napominje Peruničić. Svi sportski kolektivi ili organizacije daju sportskom savezu predloge koji formira komisiju za ocenjivanje programa, a nakon toga predlog dostavlja lokalnoj samoupravi koja na gradskom veću opredeljuje buyetska sredstva koja idu realizatorima programa, odnosno predlagačima.

- Novac koji država daje mora biti kontrolisan i mora doći do krajnjeg korisnika - izričit je Peruničić.

M. Mć.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Predrag Peruničić

©2017 Netmark d.o.o.