Arhiva » Vesti » Blic 21.03.2017

Završena restauracija Hristovog groba u Jerusalimu

Hrišćanske vlasti završile su restauraciju Hristovog groba u baziliki Svetog groba u Jerusalimu, sagrađenoj na mestu raspeća, sahrane i vaskrsenja Isusa Hrista.

Blic utorak, 21. mart 2017.  |  Beta

Grčki tim za restauraciju, sačinjen od arheologa i drugih eksperata, uspešno je okončao radove na restauraciji Edikula - što je reč izvedena iz latinskog termina "aedecule", što znači "mala kuća".

Uklonjena je ružna gvozdena konstrukcija koju su britanske vlasti napravile 1947. godine kao potporu za zidove. Očišćena je čađ koja se nakupila na zidovima kamene fasade pošto su hodočasnici na tom mestu decenijama palili sveće. Više nema straha za stabilnost starog hrama koji je poslednji put obnovljen pre više od 200 godina.

Svetski fond za zaštitu spomenika, koji je prikupio četiri miliona dolara za obnovu, saopštio je da je intervencija bila neophodna jer je postojala opasnost od kolapsa.

Konstrukcija od mermera i krečnjaka stoji u Hramu Hristovog Vaskrsenja iz 12. veka, a koja stoji na ostacima iz 4. veka.

Bila je potrebna hitna obnova grobnice koja je godinama bila izložena faktorima životne sredine, kao što su voda, vlaga i dim.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Završena restauracija Hristovog groba u Jerusalimu

Radio 021 utorak, 21. mart 2017.

Hristov grob sada ima blistavo staro ruho

Mondo utorak, 21. mart 2017.

Komentari

Ključne reči

Grčka

©2017 Netmark d.o.o.