Arhiva » Vesti » Danas 21.03.2017

Vlada spremna da pomogne da RTK opstane

Zakonske mogućnosti za rešavanje statusa RTK gotovo nikakve

Danas utorak, 21. mart 2017.  |  Piše: Z. Radovanović, M. N. S.

Sa ministrima privrede i kulture i informisanja, Goranom Kneževićem i Vladanom Vukosavljevićem, dogovorili smo se da procedura za ponudu socijalnog programa zaposlenima koji žele da napuste firmu, te povezivanje staža i overu zdravstvenih knjižica bude pokrenuta odmah.

O ostalim problemima naše medijske kuće razgovaraćemo, kako je zvanično najavljeno, narednog ponedeljka - rekli su za naš list predstavnici delegacije zaposlenih u Radio televiziji Kragujevac koji su se danas, iza podneva, u zgradi Vlade Srbije, sastali sa ministrima Kneževićem i Vukosavljevićem. Oni su razgovarali o višemesečnoj agoniji RTK i mogućim rešenjima za opstanak tog medija, koji je, usled katastrofalnih posledica privatizacije, praktično već ugašen, pošto nedeljama unazad ne emituje ni radio ni televizijski program.

Ministri, kojima je predata peticija sa više od 10.500 potpisa građana centralne Šumadije koji podržavaju opstanak te medijske kuće, danas su pokazali "dobru volju", da u saradnji sa gradskom upravom pronađu rešenja. Da bi RTK ponovo počeo da se bavi svojom delatnošću, neophodno je da REM toj medijskoj kući vrati dozvole za emitovanje programa, koje su joj oduzete zbog dugova prema tom regulatornom telu. Neophodno je i da EPS ponovo uključi struju koja joj je isključena pre više nedelja, takođe zbog velikih dugova.

- Dogovoreno je da se u istom sastavu u ponedeljak nastave razgovori o vraćanju dozvole za emitovanje programa, o deblokadi računa firme, izmirivanju dugova koji su ostali iza doskorašnjeg vlasnika, kao i isplati zaostalih zarada. Novom sastanku trebalo bi da prisustvuje i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić - kaže za Danas novinarka RTK Gordana Mirović, članica delegacije zaposlenih.

Ona dodaje da su zaposleni stekli utisak kako je spremna da pomogne, jer su ministri poručili da se trenutno "ne razmišlja ni o stečaju, ni o ponovnoj privatizaciji RTK", već prevashodno o "gašenju požara u toj medijskoj kući". Naknadno, tražiće se rešenja koja moraju da budu u skladu sa zakonskim propisima. I upravo u toj rečenici može da bude "kvaka", jer su zakonske mogućnosti - gotovo nikakve. Naime, rok za privatizaciju je istekao, neuspešna prodaja "u zadnji čas" uspešno je poslužila da se spreči podela besplatnih akcija zaposlenima, a dok se predugo čekalo poništavanje kupoprodajnog ugovora, tadašnji vlasnik zadužio je RTK toliko da je firmi blokiran račun, zbog neplaćanja oduzeta dozvola za emitovanje i "isečena" struja. Deo ključne opreme, prodali su izvršitelji, a interesantno, kupac je bila kragujevačka gradska uprava. Iz toga bi se moglo pretpostaviti da je ona zainteresovana za medije, ali i neki drugi zaključak bi bio relevantan ako se ima u vidu da Kragujevac dve godine nije raspisao konkurs za projektno finansiranje medija.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.