Arhiva » Vesti » Insajder 21.03.2017

Istraživanje Insajdera: Maštoviti izgovori za odlaganje zatvora

“Prave decu i oru njivu da bi odložili zatvor”, “Umesto u zatvor na kućnom lečenju”, “Stefanu Kariću ponovo odložen zatvor” - ovo su samo neki naslovi koji se godinama pojavljuju u javnosti. U Srbiji se uprkos pravosnažnim presudama na višegodišnje zatvorske kazne pojedinci šetaju slobodno.

Insajder utorak, 21. mart 2017.

U javnosti se najviše pisalo o nekoliko slučajeva uz sumnju da je reč o zloupotrebi zakonske mogućnosti odlaganja kazne zatvora. To su pre svih slučajevi Stefana Karića, Aleksandra Vavića, Ivana Pavlovića Ikera.

Novinari Insajdera zbog toga su po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražili dokumentaciju na osnovu koje su sudovi dozvoljavali odlaganje zatvora u ovim slučajevima.

U zakonu se navodi devet tačaka na osnovu kojih osuđeni može odložiti izvršenje kazne zatvora.

Samo neki od tih razloga su: ako je oboleo od teške akutne bolesti, zbog smrti ili teške bolesti bračnog druga, roditelja, ako je supruga osuđenog tri meseca pred porođaj, ako ima neodložan poljski ili sezonski posao, ali i ako su u toku ispitni rok i završetak školovanja.

Sudeći prema dokumentaciji do koje smo došli, sudovi su blagi kada dozvoljavaju odlaganje kazne zatvora.

Kako je Stefan Karić izbegao zatvor

Stefan Karić, sin biznismena Sretena Karića, izazvao je saobraćajnu nesreću 29. aprila 2005. na Bulevaru mira na Dedinju, nakon čega je njegova saputnica ostala invalid.

Posle suđenja koje je trajalo čak pet godina Stefan Karić je 2010. osuđen na godinu dana zatvora, i to pošto je Apelacioni sud u Beogradu preinačio prvostepenu presudu kojom je osuđen na novčanu kaznu od 800.000 dinara.

Na osnovu analize dokumentacije do koje je došao Insajder Prvi osnovni sud u Beogradu, na osnovu molbe za odlaganje izvršenja kazne, Stefanu Kariću je odlazak u zatvor odlagao više puta po raznim osnovama.

Prvi put kaznu zatvora Stefan Karić je odložio zbog neodložnog posla, odnosno, zbog kako je naveo, štete koja bi nastala za „obe države“ jer je u tom trenutku bio zaposlen u predstavništvu Trgovinske industrijske komore Belorusije u Srbiji.

„U planu je potpisivanje novog sporazuma o saradnji dve države i privrednika iz Srbije i Belorusije, s planom da se postigne izvoz Srbije... Nadam se da ne treba pominjati da je naša privreda u recesiji... i da je po rečima predsednika Borisa Tadića naša šansa saradnja s Ruskom Federacijom i Belorusijom“ navodi se, između ostalog, u dopisu koji je Karić dostavio Prvom sudu.

Tada je u molbi tražio i da mu sud dozvoli da odloži odlazak na izdržavanje kazne na šest meseci da bi se, kako se navodi u molbi, raspisao konkurs, a kasnije obučio i zaposlio novi radnik u predstavništvu. Foto: pixabay.com / Ilustracija zatvor

Sud na osnovu tog zahteva Kariću odlaže odlazak u zatvor na tri meseca.

Naredne dve molbe za odlganje izvršenja kazne zatvora koje je Stefan Karić priložio odnosile su se takođe na poslove s Belorusijom.

„Kako je moje lično učešće od presudne važnosti za uspešno okončanje pregovora naručioca iz Belorusije i proizvođača opreme iz Srbije, izvesno je da bi mojim odsustvom nastupila znatna šteta za obe strane“, zaključuje se molbi Karića.

Osim poslova u Belorusiji, Stefan Karić tražio je da mu sud dozvoli da ne ode u zatvor i zbog obaveza na Međunarodnoj akademiji za biznis i menadžment u Moskvi.

Sud, međutim, krajem 2011. odbija da usvoji molbu Karića da opet odloži kaznu obrazlažući svoju odluku da je istekao dugačak rok od pravosnažnosti presude i da je osuđeni imao dovoljno vremena da završi svoje neophodne obaveze.

Nakon toga, advokat Stefana Karića ulaže žalbu na ovo rešenje suda i uz to dodaje lekarski medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da je Karić kao hitan slučaj primljen u KBC Dragiša Mišović.

Narednih sedam meseci zastupnik Karića podnoseći žalbe i molbe da mu se kazna zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće preinači na kućni zatvor omogućava okrivljenom da ne odlazi na izdržavanje kazne zatvora.

U međuvremenu, Zakonom o amnestiji, Stefanu Kariću se kazna sa godinu dana zatvora umanjuje na devet meseci.

Međutim, ni tada ne odlazi u zatvor, već srednim jula 2012. sud donosi odluku da ipak Stefanu Kariću omogući da kaznu odsluži u kućnom pritvoru uz primenu elektronskog nadzora.

Odluka je doneta na osnovu zahteva Karićevog branioca u kom se između ostalog poziva i na podatke suda o tome za koja su sve krivična dela u prethodnom periodu sudovi omogućavali služenje kazne u kućnom pritvoru.

Početkom aprila 2014. Stefan Karić odslužio je kaznu kod kuće uz elektronski nadzor.

Sudovi blagi prema huliganima

Aleksandar Vavić jedan je od vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz. Godine 2013. Apelacioni sud preinačio je presudu Prvog osnovnog suda i Vaviću povećao zatvorsku kaznu za 10 meseci i pravosnažno ga osudio na godinu i 10 meseci zatvora zbog ranjavanja nožem Stefana Gajića 6. januara 2005. na Karaburmi.

Pre ranjavanja Gajića bio je navijač Zvezde, ali je ubrzo nakon toga prešao na južnu tribinu Partizana.

Zakonski nije određeno koliko puta se odlazak u zatvor može odlagati, pa se u Srbiji dešavalo da pojedinci odlazak iza rešetaka odlažu i više od 10 puta.

Jedan od drastičnijih primera je slučaj Aleksandra Stankovića, jednog od vođa navijačke grupe Partizana Janjičari, koji je ubijen u oktobru prošle godine u mafijaškom obračunu. Stanković je još 2013. pravosnažno osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora zbog trgovine drogom i posedovanja oružja, ali je čak 12 puta odlagao odlazak u zatvor zbog navodnih zdravstvenih problema, iako je redovno išao na utakmice.

Jedan od sličnih primera je i slučaj Kristijana Golubovića, kom je kazna odložena zbog odlaska u televizijski rijaliti šou.

Prema saznanjima Insajdera, Vavić već nekoliko godina nije aktivan na tribinama Partizanovog stadiona.

Ovo je jedina presuda protiv Vavića, iako je Insajder u serijalu (Ne)moć države 2009. objavio da je u tom trenutku Policija protiv njega podigla više krivičnih prijava za teška krivična dela, uključujući nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništvo i krađe.

Aleksandar Vavić ranjen je februara 2012. na Tašmajdanu, a u maju te iste godine viđen je na snimku postizbornog slavlja SPS-a, gde je Vavić slavio i nalazio se blizu Ivice Dačića.

Početkom 2014. Vavićev kafić Holivud demolirali su pripadnici navijačke grupe Janjičari. Prema medijskim izveštajima, u to vreme Janjičari su se borili za prevlast na tribinama Partizana.

Aleksandar Vavić se od septembra 2014. nalazi u zatvoru, ali je pre toga odlagao kaznu.

Na osnovu dokumentacije do koje je došao Insajder, sud mu je prvo odložio kaznu zbog rođenja deteta, ali i zbog toga što bi bio sprečen da završi započete poslove u svojoj preduzetničkoj radnji.

Nakon toga, Vavić je uložio još jednu molbu za odlaganje, koju mu sud nije usvojio.

Vavić je tada kao razlog odlaganja odlaska u zatvor naveo da mora „hitno da se operiše na klinici za plastičnu hirurgiju VMA“.

Narko diler odložio zatvor jer je neophodan kao menadžer restorana

Posle vesti da je Ivan Pavlović Iker, osuđeni narko diler, pretučen ispred splava River, postavilo se pitanje kako je moguće da se to desi imajući u vidu da je trebalo da bude u zatvoru. Pavlović je još u junu prošle godine osuđen za šverc droge na devet i po godina zatvora.

U Prvom osnovnom sudu rečeno nam je tada da je Pavlović tražio odlaganje izvršenja kazne zatvora zbog neodložnih poslovnih obaveza, što mu je sud, kako su objasnili, nakon uredno priložene dokumentacije i odobrio.

Prema dokumentaciji do koje smo došli, Pavlović je odlaganje kazne tražio uz obrazloženje da se 20 dana pre izricanja presude zaposlio kao menadžer restorana Big But.

„Zbog obima posla i sezone, osuđeni ima neodložne obaveze, a započete poslove oko realizacije raznih nabavki i proslava mora da završi“, navodi se u molbi Pavlovića.

Uz molbu je priložio i Ugovor o radu, gde se između ostalog navodi da je zaposlen na neodređeno za platu od 22.000 dinara.

Sredinom novembra prošle godine Pavlović podnosi novu molbu s obrazloženjem da je u međuvremenu zadobio niz teških telesnih povreda zbog kojih je bio u Kliničkom centru.

Nakon toga sudski veštak dozvolio je Pavloviću da produži odlazak u zatvor na tri meseca, i to do 11. februara ove godine.

Dan nakon isteka ovog roka Pavlović je uputio još jednu molbu za odlaganje kazne jer su mu, kako je navedeno u molbi, i dalje potrebni stalna lekarska kontrola i terapija.

Sud se još nije izjasnio o ovoj molbi.


Objavljeno na sajtu insajder.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Insajder

©2017 Netmark d.o.o.