Arhiva » Vesti » RTV 21.03.2017

Za šume 750 miliona dinara

BEOGRAD,NOVI SAD - Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je danas, na Svetski dan šuma, da će ove godine za subvencije biti izdvojeno 750 miliona dinara iz Fonda za šume, te izrazilo rešenost da unapredi stanje naših šuma.

RTV utorak, 21. mart 2017.  |  Tanjug, RTV
RTV: Za šume 750 miliona dinara

Navodi se da su ta sredstva za oko 300 miliona veća nego u prethodnom periodu.

Za gradnju i rekonstrukciju šumskih puteva i izgradnju mostova ukupno je opredeljeno 490 miliona dinara, za sadnju, uključujući sanaciju oštećenih šuma - 119 miliona, za negu šuma 30 miliona, za proizvodnju šumskog sadnog materijala 21 milion i za zaštitu šuma 19 miliona dinara.

Najveće povećanje je planirano za ulaganje u kapitalne investicije - šumsku infrastrukturu.

To, kako se dodaje, predstavlja sistemsku meru kojom se unapređuje dostupnost šuma, a samim tim i uslovi za unapređenje gajenja, zaštitu i održivo korišćenje šuma i raspoloživost biomase koja je tema ovogodišnjeg dana šuma.

"Ovim merama se osim unapređenja šuma stvaraju i uslovi za nova radna mesta i to baš u seoskim područjima u kojima je to i najpotrebnije", piše u saopštenju.

Ministarstvo navodi da se upravo danas završava konkurs za dodelu sredstva Fonda za šume na osnovu Uredbe o utvrđivanju Godišnjeg programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za šume Srbije u 2017. godini koju je donela Vlada u februaru.

Danas se širom planete obeležava Svetski dan šuma, sa ciljem da se javnost podseti na značaj šuma i utiče na podizanje svesti o potrebi očuvanja i unapređenja šumskih ekosistema.

Tema ovogodišnjeg "Dana šuma" je - šuma i energija.

Ministarstvo je svim građanima, a posebno šumarima čestitalo Dan šuma, koji je 1971. ustanovila Generalna skupština Evropske konfederacije za poljoprivredu.

Još pre dvadesetak godina korišćenje drveta kao energenta smatralo se odrazom zaostalosti.

U novije vreme sa narastajućom potrebom borbe protiv klimatskih promena, a istovremeno prepoznavanjem drveta kao karbon-neutralnog i obnovljivog energenta, korišćenje drveta za energetske potrebe postaje indikator razvijenosti jedne nacije.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Svetski dan šume

RTS utorak, 21. mart 2017.

Subvencije za očuvanje šuma

Danas utorak, 21. mart 2017.

Komentari


©2017 Netmark d.o.o.