Arhiva » Vesti » Večernje novosti 21.03.2017

Sterijino pozorje: Porodični demoni - moto festivala

Selektor i direktor Miroslav Radonjić najavio program 62. Sterijinog pozorja u Novom Sadu. U takmičarskoj selekciji našlo se devet predstava iz zemlje i regiona

Večernje novosti utorak, 21. mart 2017.  |  J. SIMIĆ

PREDSTOJEĆE 62. Sterijino pozorje koje će se održati od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu razlikovaće se od prethodnih u tri vrlo bitna segmenta: festival se vratio izvornom principu - domaćem autoru, u takmičarskoj selekciji imaće maksimalan broj predstava, a Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika i sponzori finansiraće festival sa 28 miliona dinara, što je za osam miliona više nego prošle godine.

U takmičarsku selekciju Pozorja Radonjić je uvrstio devet predstava. Za Sterijinu nagradu nadmetaće se "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, režija Igor Vuk Torbica (Prešernovo gledališče Kranj i Slovensko ljudsko gledališče Celje), "Ruža, uvela", Bora Stanković/Jelena Mijović, režija Milan Nešković (Pozorište "Bora Stanković"), "Na Drini ćuprija", po motivima dela Ive Andrića u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića (SNP)

U istoj konkurenciji su : "Elektra" Danila Kiša u režiji Ive Milošević (Narodno pozorište Beograd), "Hipnoza jedne ljubavi", tekst i režija Dušan Kovačević (Zvezdara teatar), "Moje dete" Stojana Srdića u adaptaciji i režiji Ane Đorđević (BDP) i "Novo doba", Vuka Boškovića, po konceptu i režiji Dina Mustafića (Bitef teatar i ArtHub Sarajevo, Srbija-BiH).

- Posle 64 predstave, odgledane u Srbiji i regionu, shvatio sam da je centralna tematika porodica, naravno ne ona srećna, nego ugrožena i opterećena patološkim odnosima, što najrečitije definiše vreme u kojem živimo - rekao je direktor Pozorja dr Miroslav Radonjić, dodajući da se zato kao moto ovogodišnjeg festivala nametnula parafraza naslova Markesovog romana - Porodični i drugi demoni.

Na festivalu se, po njegovim rečima, očekuje veći broj stranih gostiju, pa će njima u čast sve predstave biti titlovane na engleski jezik.

"DECA" I "MAESTRO"

ZA prestižno priznanje najznačajnijeg teatarskog festivala u našoj zemlji i regionu, nadmetaće se i predstave "Deca radosti", Milene Marković, u režiji Snežane Trišić (Atelje 212) i " Maestro "Milivoja Mlađenovića režisera Milana Neškovića (NP Sombor).


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Sad

©2017 Netmark d.o.o.