Najveća ruska banka Sberbank povlači se iz Ukrajine

Beta 28.03.2017

Najveća banka u Rusiji, Sberbank, saopštila je danas da prodaje svoju filijalu u Ukrajini zbog sankcija ukrajinskih vlasti.

Bankarski gigant pod kontrolom ruske države naveo je da je potpisao ugovor o prodaji sa konzorcijumom investitora u kojem se nalazi letonska Norvik banka i još jedno belorusko privatno udruženje.

Norvik je saopštio da je belorusko udruženje u vlasništvu Saida Gucerijeva, biznismena s britanskim pasošem čiji je otac ruski magnat Mihail Gucerijev.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je pre desetak dana ukaz o uvođenju sankcija bankama u ruskom vlasništvu.

U saopštenju ukrajinskog predsednika se navodi da ukaz treba da spreči podružnice tri ruske finansijske institucije u Ukrajini da iznose novac u inostranstvo.

Ukazom su obuhvaćene dve najveće ruske banke Sberbank i VTB, kao i razvojna banka Vnešekonombank, sve tri u vlasništvu države.

Sankcije ruskim bankama su uvedene i pošto su ukrajinski nacionalisti vandalizovali prostorije ruskih banaka u Kijevu.

Sberbank je najveća banka u Rusiji i vodeća globalna finansijska institucija koja poseduje gotovo trećinu celokupne aktive ruskog bankarskog sektora i ključni je davalac kredita nacionalnoj ekonomiji.

Osnivač i najveći akcionar banke je Centralna banka Rusije u čijem vlasništvu je 50 odsto kapitala banke plus jedna akcija sa pravom glasa.

(Beta, 03.28.2017)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »