Arhiva » Vesti » Danas 21.04.2017

Sneg napravio štetu na voću u Ljuboviji i Krupnju

Danas petak, 21. april 2017.  |  Piše: Danas Online Piše: Danas

Sneg koji je dostigao visinu od jednog metra potpuno je uništio voćne zasade u opštini Ljubovija, a porušeno je više od 500 stubova na niskonaponskoj mreži, zbog čega je više od 1.000 domaćinstava ostalo bez električne energije, kaže predsednik Opštine Milovan Kovačević za RTS.

Prema njegovim rečima sva mehanizacija za čišćenje kojom raspolažu od juče je na terenu. Najveći problem, kako kaže, jeste to što nemaju dovoljno opreme i stubova za saniranje kvarova na elektromreži, pa su zbog toga zatražili pomoć iz Loznice i Valjeva.

Prema njegovim rečima, na području grada sneg pada ali se ne zadržava, međutim, u mestima koja su na nadmorskoj visini većoj od 170 metara, sneg dostiže visinu i od jednog metra. On je napomenuo das u javna preduzeća u mobilnom stanju od jučerašnje padavine, kao id a se raščišćavaju snežne padavine, i obezbeđuje prevoz po prioritetima.

Kovačević kaže da su pod teretom snega potpuno stradali malinjaci, kupinjaci, kao i sve koštičavo voće.

RTS javlja da je zbog snega koji u Krupnju pada od utorka, oštećeno je oko 500 hektara malinjaka. Prema prvim procenama, šteta je oko 148 miliona dinara, ili trećina godišnjeg budžeta te opštine, a s obzirom na to da sneg pada i dalje, malinari očekuju još veće gubitke.

Tri snežna dana usred proleća napravila su, kažu, veću štetu u malinjacima nego jaki mrazevi u januaru. Prinos maline u oko tri hiljade domaćinstava u Krupnju koji se bave proizvodnjom ovog voća, u najboljem slučaju biće prepolovljen. Međutim, ukupna šteta, stručnjaci kažu, znaće se tek kada se sneg otopi.

"Od parcele do parcele štete se razlikuju, neke su 30 odsto, a negde 50 odsto polomljenih rodnica. Pogotovu posle spadanja snega, sa rodnicama koje su iskrivljene od snega, a nisu još pukle, ne znamo šta će biti, da li će se osušiti ili oporaviti, tako da se može očekivati još veća šteta", kaže za RTS stručni saradnik za voćarstvo u opštini Krupanj Aleksandar Gošić.

Stručnjaci kažu da će sneg koji u Šljivovi pada već nekoliko dana, osim malinjacima, naneti štetu i kupini i šljivi. Za sada je ovde napadalo oko 30 centimetara snega.Milovan Kovačević za RTS.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Sneg RTS

©2018 Netmark d.o.o.