Arhiva » Vesti » Insajder 21.04.2017

Dačić: Izjave Albanaca opasne, a ne neoprezne

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić je danas, povodom izjava ambasadora SAD u Beogradu, Prištini i Tirani, izjavio da su opasne izjave albanskih i kosovskih zvaničnika o ujedinjenju svih Albanaca i "stvaranju Velike Albanije", a ne da su te izjave "neoprezne", kako kažu ambasadori.

Insajder petak, 21. april 2017.  |  B92

Te izjave su "opasne po mir i stabilnost Balkana i Evrope", piše u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Srbije.

"Da li bi ambasadori tako blago reagovali‎ da su pomenuti Skoplje, grčki Epir ili crnogorski Ulcinj, kao što je Musljiu srpski Niš stavio u granice Velike Albanije? Sigurno bi oštrije reagovali - kao da je udar na Srbiju nešto što se može tolerisati", ocenio je Dačić.

"Sve dok se takve izjave jasno ne označe kao pretnja miru u regionu, Albanci će nastaviti s provokacijama, kao što danas Musljiu nastavlja s pričom da je vreme za ujedinjenje, čime bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo jer nigde na svetu nije dozvoljeno pozivanje na narušavanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje", rekao je Dačić.

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi izjavio je danas da su SAD protiv neopreznih priča o ujedinjenju Kosova i Albanije.

"Vlada SAD podržava suverenitet i Kosova i Albanije. Mi smo protiv neopreznih razgovora o ujedinjenju i preteranih reakcija na takve izjave koje podrivaju regionalnu stabilnost", rekao je Delavi za Radio Slobodna Evropa.

Sjedinjene Američke Države vide kao problem neke ne do kraja pažljive izjave date proteklih dana o ujedinjenju i menjanju granica na yapadnom Balkanu, rekao je za Fonet ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Osvrćući se na te izjave, Skot je ukazao da su one stvar za zabrinutost jer ne doprinose stabilnosti regiona i ne podržavaju evropski put svih zemalja zapadnog Balkana.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je u sredu da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova ako ne bude šanse za članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU.

Predsednik Opštine Bujanovac Jonuz Musljiu izjavio je juče da zvanična Tirana ima punu podršku za "ujedinjenje Albanije i Kosova" ako izostane njihova evropska perspektiva, ali ne bez Preševa.

Musljiu je u izjavi za agenciju Preševa Jon rekao da podržava ranije izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o uniji Albanije i Kosova, ali smatra da "bez Niša nema 'Velike Albanije'".

Tači je u sredu izjavio za Radio Slobodna Evropa da će, ukoliko EU zatvori vrata Kosovu, "svi Albanci regiona živeti u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić apelovao je juče na političke predstavnike Albanaca da ne izlaze u javnost s izjavama o potrebi da svi Albanci regiona formiraju jedinstvenu državu ukoliko bude zaustavljen proces evropskih integracija, dodavši da bi da je izjavio nešto slično verovatno bio okačen u Briselu na jarbol, umesto neke od zastava koje tamo vise.

Izvor: B92


Objavljeno na sajtu insajder.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.