Arhiva » Vesti » RTV 21.04.2017

Prokeš: Grubo kršenje kodeksa

PANČEVO - Predsednica Višeg suda u Pančevu, sudija Stanka Simonović, prethodnih dana, bila je glavna tema na lokalnoj televiziji. Izveštavanje o njoj i njenoj porodici počelo je nakon što je Viši sud u Pančevu poništio presudu Vršačkog suda koji je novinara posle tužbi funkcionera SNS-a osudio na zatvorsku kaznu. Oglasio se i Visoki savet sudstva koji je osudio izveštavanje televizije Pančevo.

RTV petak, 21. april 2017.  |  RTV
RTV: Prokeš: Grubo kršenje kodeksa

Porodične fotografije predsednice višeg suda u Pančevu, detalji o životu njene porodice iznošeni su u seriji priloga RTV Pančevo. Prilozi su emitovani nakon što je pančevački Viši sud poništio presude Osnovnog suda u Vršcu kojima je na zatvorsku i novčanu kaznu osuđen novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve.

Povodom "medijskog istupanja" Radio - televizije Pančevo oglasio se i Visoki savet sudstva koji je pozvao da se obustavi "hajka" na predsednicu Višeg suda u Pančevu, sudiju Stanku Simonović, oštro osuđujući izveštavanje TV Pančevo.

"Neprimereno, neprofesionalno, neetičko, a pre svega, protivzakonito izveštavanje TV Pančeva, zasnovano na nedozvoljenom komentarisanju sudskih postupaka i odluka, iznošenju neosnovanih optužbi i glasina, objavljivanju ličnih i porodičnih prilika i neovlašćenom objavljivanju fotografija članova porodice sudije Stanke Simonović izvršen je protivustavni napad na samostalnost i nezavisnost sudstva, kao i zastrašivanje nosilaca sudske vlasti", navodi se u saopštenju.

Visoki savet sudstva između ostalog i ocenjuje da je na taj način izvršeno ometanje pravde što predstavlja krivično delo propisano Krivičnim zakonikom Republike Srbije.

I u Društvu sudija Srbije najoštrije osuđuju ovakvo izveštavanje novinara. Sudija Olivera Pejak Prokeš, kaže da postoje zakonske procedure i postupci kada su stranke nezadovoljne sudskim odlukama i smatra da je ovo grubo kršenje etičkog kodeksa novinara.

"Mi ne možemo da se složimo da je to sloboda medijskog izveštavanja, istraživačko novinarstvo, ne naprotiv, ovo je grubo kršenje etičkog kodeksa novinara i ovakvo ponašanje sigurno ne doprinosi ugledu novinarske profesije. Sudije takođe imaju kodeks sudijske etike i mi smo dužni da se ponašamo na taj način da tu etiku ne kršimo, da smo nezavisni, nepristrasni ali kada dođete u situaciju da mediji stavljaju fotografije vaše porodice, dece složiće se verovatno celokupna naša javnost da to jeste neprimereno, da to nije u svrhu postizanja pravične ili zakonite odluke", smatra Olivera Pejak Prokeš, predsednica odeljenja Društva sudija Srbije u Novom Sadu.

U Višem sudu u Pančevu kao ni RTV Pančevo nisu želeli da komentarišu taj slučaj.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Bela Crkva Pančevo Vršac SNS

©2018 Netmark d.o.o.