Arhiva » Vesti » Večernje novosti 21.04.2017

Rusija oštro protiv plana Tačija i Rame

Povodom pretećih poruka iz Tirane i Prištine oglasile se i velike sile. SAD: Nepažljive izjave o granicama. Dačić: Udar na Srbiju nije "nepažnja"

Večernje novosti petak, 21. april 2017.  |  Tanjug

MOSKVA je danas nedvosmisleno poručila da je brinu izjave o promeni granica na Balkanu koje stižu iz Tirane i Prištine, kao i preduzimanje mera kako bi se velikoalbanski projekat pretočio u stvarnost jer otvara mogućnost sukoba.

Na drugoj strani, američke diplomate u Beogradu i Prištini, ove pretnje označile su kao "ne do kraja pažljive izjave" koje ne doprinose stabilnosti regiona, mada su poručili i da Vašington podržava suverenitet svih balkanskih država.

Očito revolitiran načinom na koji Amerika sagledava stanje u regionu, šef diplomatije Ivica Dačić uzvratio je konstatacijom da izjave Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua, predsednika SO Bujanovca, o stvaranju tzv. velike Albanije nisu "ne baš pažljive", kako kažu diplomate, već da su "opasne".

- Da li bi ambasadori tako blago reagovali da je spomenuto Skoplje, grčki Epir ili crnogorski Ulcinj, kao što je Musliju srpski Niš stavio u granice "Velike Albanije"? Kao da je udar na Srbiju nešto što se može tolerisati.

Dačić smatra da će Albanci nastaviti sa provokacijama, sve dok se takve izjave jasno ne označe kao pretnja miru u regionu, baš kao što je Musliju nastavio sa pričom da je vreme za ujedinjenje.

- Time bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo, jer nigde na svetu nije dozvoljeno pozivanje na narušavanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje. Neće moći ni u Srbiji. Takve izjave nisu neoprezne, one su odraz jasne platforme svih Albanaca o "velikoj Albaniji". Nemojte biti neoprezni, Vaše ekselencije, da to ne uvidite na vreme, dok još nije kasno - poručio je ministar.

Musliju, koji je i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca danas je, čak, Ramu i Tačija nazvao svojim predsednicima, a kako je izjavio za "Sputnjik", Aleksandar Vučić "to ne može da bude, jer je Srbin".

Oštra osuda Muslijuovih stavova stigla je od ministra Aleksandra Vulina, koji u svemu ovome čuje poziv na "Treći balkanski rat":

* Foto: Tanjug / Nikola Dimitrijević

- Nije to politička izjava i lični stav, već jasan napad na ustavni poredak Srbije. Ovo treba da komentarišu nadležni državni organi, a on da odgovara. Očekujem od EU i NATO da budu jasni u osudi izjava koje su došle od Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua.

U nastupima predsednika SO Bujanovac, poslanik Nenad Mitrović i predsednik opštinskog odbora SNS Bujanovca vidi pokušaj Muslijua da opstane u političkom životu i prenosi nam da su se Srbi navikli na njegove ispade:

- Nisu se uplašili, ali jesu uznemireni jer zagovara secesiju i zato tužilaštvo mora da reaguje.

Za sada, tužilaštvo se ne oglašava, a sa više strana stižu apeli "na nadležne organe" da reaguju i utvrde da li u njegovim rečima ima elemenata krivičnog dela. Kao moguća, najčešće se pominju priprema pokušaja otcepljenja teritorije, ugrožavanje ustavnog uređenja ili raspirivanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti među etničkim zajednicama.

OD DRŽAVE MESEČNO UZIMA 92.000 DINARA

KAO predsednik SO Bujanovac, prema podacima koje je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije 2011. Musliju prima platu od 91.940 dinara, dok eventualne lične prihode, iz svote koja iz državnog budžeta pripada Nacionalnom savetu Albanaca, nije prijavio. Za rad Saveta, kojim Musliju predsedava, iz državne kase je za 2017. godinu opredeljno 13.226.019 dinara.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.