Arhiva » Vesti » Blic 19.05.2017

Dačić i Sijarto: Zabrinutost zbog izjava o "velikoj Albaniji"

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto danas su u Nikoziji razgovarali o situaciji u regionu, a u razgovoru je izražena i zabrinutost zbog izjava albanskih predstavnika o stvaranju tzv. velike Albanije.

Blic petak, 19. maj 2017.  |  Tanjug

U prijateljskom razgovoru, koji je održan na marginama 127. ministarstkog sastanka Saveta Evrope, Dačić i Sijarto razmenili su mišljenja i o saradnji na bilateralnom i multilateralnom planu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U pogledu bilateralnih odnosa, razgovaralo se o saradnji u oblasti energetike u kontekstu potpisivanja odgovarajućih sporazuma u toj oblasti.

Sa generalnim sekretarom Saveta Evrope

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izrazili su danas zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Srbije i Saveta Evrope.

Dačić se sastao s Jaglandom u Nikoziji u okviru Ministarskog sastanka Saveta Evrope.

- Razgovarano je i o situaciji u regionu i izražena je ozbiljna zabrinutost zbog jačanja nacionalističke retorike, posebno na albanskoj strani. Podržan je nastavak statusno neutralnog angažmana Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Sa Silvom o unapređenju bilaterlane saradnje

Dačić se danas na marginama Ministarskog sastanka Saveta Evrope u Nikoziji sastao i sa ministrom spoljnih poslova Portugala Santosom Silvom, a u razgovoru su konstatovani dobri bilateralni odnosi i izražena podrška daljem unapređenju bilateralne saradnje.

U razgovoru su naglašene istorijske bliske veze između dve zemlje, koje ove godine obeležavaju 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, navodi se u saopštenju.

Dačić je izrazio veliku zahvalnost zbog iskrene podrške Portugala procesu evropskih integracija Srbije.

Podržan je nastavak saradnje u međunarodnim organizacijama i dogovorena je razmena poseta dva ministra u narednom periodu.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.