Arhiva » Vesti » Insajder 19.05.2017

Direktor Centra za promociju nauke za Insajder: Borba protiv pseudonauke moja obaveza (VIDEO)

Upravni odbor Centra za promociju nauke izglasao je sa tri glasa prema dva razrešenje Nemanje Đorđevića sa mesta direktora te insitucije. Dva glasa pripadaju zaposlenima. Sada ostaje da se sa odlukom saglasi i ministar prosvete Mladen Šarčević. U intervjuu za Insajder Nemanja Đorđević kaže da je i dalje direktor i uveren je da minstar neće staviti potpis na njegovo razrešenje, jer istupajući lično protiv peticije kojom se traži ukidanje teorije evolucije u školama, nije prekršio ni jedno pravilo niti akt

Insajder petak, 19. maj 2017.

“Moj je posao, a to piše i u Statutu centra za promociju nauke, da promovišem nauku. Istupajući i lično i kao direktor protiv zahteva da se ukine Darvinova teorija evolucije, ja sam se borio protiv pseudo nauke i radio sam svoj posao”, kaže Đorđević.

Pošto je u otvorenom pismu tražio da se ministar Šarčević javno odredi prema peticiji koja zahteva reviziju izučavanja evolucije u našim školama, upozoravajući da ministrovo “ćutanje dugoročno nanosi štetu sistemu obrazovanja koje je zasnovano na nauci”, stigao je predlog za njegovo razrešenje sa mesta direktora Centra za promociju nauke. U obrazloženju dva člana Upravnog odbora stoji da je Đorđević postupio suprotno Statutu kada je svoj lični stav u javnosti izneo kao direktor Centra.

Na pitanje da li razrešenje razume kao političku odluku Nemanja Đorđević odgovara da ne može da kaže o čemu se radi, da je predlog nesrećno sročen i da u Statutu centra piše da taj centar treba da komunicira sa medijima i javnošću i da promoviše naučne stavove.

“Povodom ovakvih peticija poput ove da se revidira Darvin, ne smemo da imamo dugačak fitilj jer to ozbiljno ugrožava naučnu kulturu”, ocenjuje sagovornik Insajdera.

Na pitanje u kojoj meri je i sam doprineo urušavanju naučne kulture i štetu sistemu obrazovanja, jer se nije kao član vlade svojevremeno pobunio protiv plagiranih doktorata, i još je sprečio novinare da o tome pitaju tadašnjeg ministra Verbića, Đorđević je odgovorio da se danas stidi što je pre nekoliko godina u Leskovcu sprečio novinara, kao šef kabineta ministra prosvete, da postavi pitanje o doktoratu Nebojše Stefanovića ali je dodao da nije tačno da svojim radom nije doprinosio sistemu obrazovanja zasnovanom na nauci.

Ceo razgovor sa Nemanjom Đorđevićem možete pogledati ovde.


Objavljeno na sajtu insajder.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.