Arhiva » Vesti » Insajder 19.05.2017

Šarčević: I pre „odbrane Darvina“ sam bio nezadovoljan radom Centra

Upravni odbor Centra za promociju nauke izglasao je sa tri glasa prema dva razrešenje Nemanje Đorđevića sa mesta direktora te institucije zbog toga što je u pismu tražio od ministra prosvete Mladena Šarčevića da se izjasni o peticiji koja zahteva izbacivanje Darvinove teorije o evoluciji iz školskog programa. Da bi se odluka potvrdila potrebno je da se sa njom saglasi ministar prosvete Mladen Šarčević.

Insajder petak, 19. maj 2017.

Ministar je u večeras pisanoj izjavi medijima naveo da je o smeni direktora Centra za promociju nauke Nemanje Đordjevića razmišljao još prošle godine kada mu je rekao da je "lično nezadovoljan radom Centra, kadrovskim rešenjima i načinom na koji se troši novac".

"Dva meseca sam tražio da mi dostave sistematizaciju radnih mesta, iz koje sam kada je napokon stigla, video da se promocijom nauke bavi jako malo naučnika, i da veliki deo kadra nema nikakve veze sa naukom", naveo je Šarčević i dodao da je Ministarstvo dobilo brojne pritužbe mladih doktora nauka da nemaju pristup Centru.

Đorđević za Insajder.net: Borba protiv pseudonauke moja obaveza

Nemanja Đorđević je u intervjuu Insajderu rekao da je uveren da ministar neće staviti potpis na njegovo razrešenje, jer istupajući lično protiv peticije kojom se traži ukidanje teorije evolucije u školama, nije prekršio ni jedno pravilo niti akt Centra na čijem je čelu.

Ceo razgovor sa Nemanjom Đorđevićem možete pogledati ovde.

On je dodao i da lično nema problema ni s Nemanjom Đordjevićem, a "još manje s Darvinom", ali da smatra da Đorđević nije smeo da svoj lični stav povodom revizije izučavanja Darvinove teorije postavi na sajt Centra, kao zvaničan stav te ustanove.

"Kada je reč o samom sadržaju njegovog stava, pisma, očigledno je da nije bio informisan ili nije želeo da bude informisan. Na pitanje da li će zbog peticije biti revidirani delovi nastavnih planova i programa u delu koji se odnosi na izučavanje Darvinove teorije evolucije, jasno sam rekao NE", naveo je Šarčević.

Đorđević: Razlog za smenu pitanje Darvinove teorije, a ne rad Centra

Đordjević je u odgovoru Šarčeviću naveo da nijedan od argumenata koje je ministar naveo nije deo zvaničnog obrazloženja za njegovu smenu za koju su predstavnici Ministarstva juče glasali i dodao da je povod za njegovu smenu "odbrana Darvina".

"Ministartsvo nijednom pre objavljivanja pisma u 'Politici' nije Centru ili meni lično uputilo bilo kakvu kritiku rada Centra. Nikada nije stigao nijedan prigovor. Naprotiv, ministar je neprekidno podržavao inicijative Centra sve dok se nije otvorilo pitanje Darvinove teorije", naveo je Đordjević.

On je dodao i da je Šarčević izneo "niz neistina na račun rada Centra".

"Ministarstvu su blagovremeno predati svi izveštaji o radu koji su uz to dostupni na sajtu Centra i nikada na njih nije stigao nijedan prigovor iz Ministarstva ovog tipa", naveo je Đordjević.

On je dodao i da je Sekretarijat ministarstva tražio sistematizaciju radnih mesta u Centru za promociju nauke 15. decembra 2016. godine u 15.12, a da je on poslao odgovor i sam dokument u roku kraćem od jednog radnog dana.


Objavljeno na sajtu insajder.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.