Arhiva » Vesti » N1 Info 19.05.2017

Đorđević: Smena zbog Darvina - ugrožavanje slobode mišljenja

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević kaže da to što je Ministarstvo prosvete i nauke pokrenulo proceduru za njegovu smenu zato što je javno branio Dravinovu teoriju evolicije predstavlja ugrožavanje slobode mišljenja i izražavanja.

N1 Info petak, 19. maj 2017.  |  N1 Beograd

Đorđević je inače u otvorenom pismu objavljenom u listu Politika 9. maja tražio od ministra prosvete Mladena Šarčevića da se izjasni o predlogu za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima.

Gostujući u Novom danu N1 televizije, Đorđević je istakao da su postojale naznake da će to svega toga doći jer su dva člana Upravnog odbora Centra za promociju nauke promenjana 6. maja. Upravo u obrazloženju članova UO Centra koji su, kako navodi, najbliži saradnici ministra prosvete, piše da je razlog za njegovu smenu to što je javno govorio o Darvinovoj teoriji.

"Ako je problem da direktor Centra za promociju nauke promoviše nauku, to je zaista veliki problem, ali ne moj", ističe Đorđević dodajući da nije reagovao onda bi sebe pokudio što nije reagovao.

On demantuje drugi navedeni razlog za njegovu smenu – da neki pravilnici nisu doneti na vreme ističući da je upravo za vreme njegovog mandata, od 2015. godine usvojen Statut centra a zatim pravilnici koji su u skladu sa njim.

"Ovo je jedno ugrožavanje i slobode mišljenja i govora što više nije pitanje da li ja na to imam pravo po Statutu. Ja i po Statutu, kao direktor Centra za promociju nauke moram da javno istupam u ime promociji nauke i da se borim protiv pseudo nauke i antinauke", naglašava Đorđević.

Ipak, veruje da u samom Ministarstvu prosvete ima dovoljno ljudi od integriteta i razuma i da takvo objašnjenje za njegovu smenu neće biti potpisano.

"Ovo, nezbog Nemanje Đorđevića, ne bi smelo da bue razlog za bilo kakvo postupanje jer bi to značilo da postoji ogromna kriza naučnog načina razmišljanja i naučne kulture u Srbiji", navodi.

Izvor: N1


Objavljeno na sajtu rs.n1info.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Od odbrane Darvina do gubitka pozicije

N1 Info petak, 19. maj 2017.

©2018 Netmark d.o.o.