Arhiva » Vesti » Politika 19.05.2017

Policija zataškavala oslobađanje teroriste

Napadač na božićni vašar u Berlinu bio je poznat i kao diler droge, ali ga policija nije uhapsila iako je imala sve dokaze

Politika petak, 19. maj 2017.  |  N. Radičević

Od našeg dopisnika

Frankfurt, Hajdelberg – Odmah posle terorističkog napada u Berlinu u decembru prošle godine otkriveno je da su brojni propusti imigracionih vlasti, policije i tajnih službi doprineli da Anis Amri izvede napad kamionom na božićni vašar, ali tek pet meseci kasnije se saznalo da je berlinska policija pokušala da zataška to što Amrija nije zadržala u zatvoru jer je dilovao drogu.

Berlinski ministar unutrašnjih poslova Andreas Gajzel saopštio je da je Amri trebalo da bude uhapšen mnogo pre nego što je oteo kamion i zaleteo se u gužvu na božićnom vašaru, ubivši 12 ljudi.

„Nadležni su imali dovoljno razloga da uhapse Amrija na osnovu optužbi u vezi s trgovanjem narkoticima, ali su to propustili da učine”, rekao je Gajzel, dodavši da su to saznali na osnovu novootkrivenog dokumenta.

Gajzel tvrdi da su policajci berlinske kriminalističke policije (LKA) pokušali da sakriju svoju grešku tako što su navodno izmenili beleške u arhivama i falsifikovali dokumente. On je rekao da je podneo krivičnu prijavu protiv zasad nepoznatih osova u policiji i pokrenuo internu istragu o ovom slučaju.

Prema njegovim rečima, specijalni istražitelj Bruno Jost je pronašao dve inkriminišuće beleške u dosijeima LKA. One otkrivaju da je Amrijev telefon prisluškivan do juna 2016, što je dovelo do otkrića o njegovoj umešanosti u trgovinu drogom, što su bili dovoljni dokazi za njegovo hapšenje i sudski proces. Inspektori su imali sudsku dozvolu da do oktobra prisluškuju telefon ovog Tunišanina, ali su to prestali da čine u junu. Kako je otkrio Jost, inspektori LKA su tek u januaru ove godine u dosijeu napisali belešku u kojoj Amrijevo dilovanje drogom opisuju kao minorno, pri čemu su tu belešku antedatirali na 1. novembar, mesec i po dana pre napada.

Uprkos tome što su nemački policajci i obaveštajci sprečili brojne planirane terorističke napade na tlu Nemačke, sve što je otkriveno od napada u Berlinu do danas u javnosti budi sumnju da oni ne uspevaju da kontrolišu oko 520 osoba koje su na listi potencijalnih terorista i 360 osoba za koje smatraju da bi možda pružile podršku u izvođenju terorističkih napada.

I pre ovog otkrića mediji su isticali i greške i propuste koji su doveli do toga da Amri bude u stanju da izvrši napad. Novinari su zapitali i zašto on ranije nije uhapšen budući da su tajne službe imale saznanja da želi da bude bombaš-samoubica i da se raspituje kako da kupi oružje. Ili zašto bar nije uhapšen 8. novembra, kada i svi članovi radikalne salafističke grupe propovednika Abu Vale, sa kojima je Amri bio u kontaktu a koji važe za članove Islamske države koji regrutuju nove džihadiste?

Na čuđenje javnosti zbog toga što Tunišanin nije deportovan kada mu je odbijen zahtev za azil, nemačke vlasti su isticale birokratski problem da Amri nije više imao važeći pasoš, a da Tunis nije priznavao da je u pitanju njihov državljanin, odbijajući da mu izda nove papire, što je onemogućavalo imigracione vlasti da ga proteraju.

Prema tajnom izveštaju koji je procureo do berlinskog javnog servisa RBB, Bundestagova parlamentarna istraga je utvrdila da su savezne i pokrajinske obaveštajne službe pogrešile u proceni opasnosti koju je Amri predstavljao. U ovom tajnom izveštaju navedeni su i propusti u načinu na koji je nemački Združeni centar za borbu protiv terorizma, nadležan za koordinaciju saveznih i pokrajinskih službi po pitanju terorizma, analizirao potencijalno opasne islamiste kao što je bio Amri.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.