Arhiva » Vesti » Danas 24.05.2017

Dodeljene stipendije "Zoran Đinđić"

Danas sreda, 24. maj 2017.  |  Piše: Fonet Piše: Fonet Piše:

Nemačka ove godine, u saradnji sa Fondacijom dr "Zoran Đinđić", finansira 25 mladih stručnjaka koji će otići na praksu u velike kompanije, poput Komerzbank, Deutsche Telekom i Robert Bosh, izjavio je večeras nemački ambasador Aksel Ditman na ceremoniji dodele stipendija.

Svečanoj dodeli u rezidenciji ambasadora Nemačke u Beogradu je prisustovala i Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, kao i ministar prosvete Mladen Šarčević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Ditman je istakao da su te stipendije svedočanstvo sve jačih privrednih veza Nemačke i Srbije. On je napomenuo da su nemačke firme od 2000. godine uložile u Srbiji 1,8 milijardi evra.

Na svečanosti su dodeljene i stipendije studentima iz Srbije koji preko Nemačkog akademskog programa za razmenu (DAAD) odlaze u Nemačku na postdiplomske studije iz tehničkih, medicinskih i društvenih nauka.

Šarčević je ocenio da je Nemačka postala mentor Srbije u obrazovanju i da srpska strana koristi njena iskustva u dualnom obrazovanju. On je odao priznanje Fondaciji dr "Zoran Đinđić" navodeći da Srbija danas nastavlja reformski proces koji je počeo Zoran Đinđić.

I Marko Čadež je odao priznanje Ružici Đinđić istakavši da je zahvaljujući fondaciji na usavršavanju u Nemačkoj do sada bilo 600 mladih iz Srbije. On je poručio ovogodišnjim stipendistima da za njih ima mesta u srpskim kompanijama kada se vrate i da mogu da svoja znanja ponude firmama, poput Telekoma, Komercijalne banke, Delte i MK Komerca.

Benedikt Briš iz Nemačkog programa za akademsku razmenu (DAAD) je istakao da su stipendije za postdiplomsko školovanje dodeljivane na osnovu akademskih rezultata i da su o njima odlučivali univerzitetski profesori. Ceremoniji dodele stipendija prisustvovao je i direktor Odbora nemačke privrede za jugoistočnu Evropu Mihael Harms.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.