Arhiva » Vesti » RTV 19.06.2017

Urban: Nušićevi komadi nisu vicevi o drugima

BEOGRAD - "Krenuli smo u pripremu predstave baveći se ličnim ali i društvenim paranojama, razmatrali kako sistem utiče na nas, kako se proizvodi cenzura i autocenzura i napravili tragi-komičan komad mada svi znaju da ne verujem u žanrovsko određenje pozorišta", kazao je danas na konferenciji za medije Andraš Urban reditelj predstave "Sumnjivo lice" čija je premijera zakazana za 21. jun u beogradskom Narodnom pozorištu.

RTV ponedeljak, 19. jun 2017.  |  Tanjug
RTV: Urban: Nušićevi komadi nisu vicevi o drugima

U predstavi igraju Slobodan Beštić, Nela Mihailović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Nikola Vujović, Hadži Nenad Maričić, Nebojša Kundačina, Miloš Đorđević, Anastasia Mandić, Bojan Krivokapić i Dragan Nikolić.

Cenjeni reditelj je napomenuo da kada kod je radio dela Nušića ili Sterije Popovića nailazio je na zid klišea i očekivanja.

"Svi danas govore da je Nušić jako aktuelan. Sa tim velikanima koji su postali lektira imamo problem da su očekivanja mnogih kako ih treba čitati kao viceve o drugima. U konkretnom slučaju "Sumnjivo lice" je vic o nekim ljudima koji žive u provinciji koji nikako nisu kao mi. "Sumnjivo lice" je svakako ozbiljan komad koji ne treba tretirati na taj način." kazao je Urban.

On je istakao da cela ekipa predstave ima iza sebe težak proces.

"Napravili smo ozbiljnu, uzbudljivu, čak vrlo duhovitu predstavu i imam velika očekivanja od premijere" kazao je Urban.

Dramaturg i saradnik reditelja je Kata Đarmati kazala je da je Nušić u svakom dobu bio savremeni pisac

"Nušić se bavi velikim problemima i mi smo želeli da osvetlimo sve što je sakriveno u "Sumnjivom licu". Kada smo podigli veo sa ovog komada videli smo surovu istinu i nadam se da će publika prepoznati to gledajući predstavu." kazala je Đamati.

U uloizi Jerotija Pantića naći će se Slobodan Beštić koji je napomenuo da nikada nije maštao da oživi baš taj lik iz Nušićevog komada.

"Kada sam video svoje ima u podeli predstave, sanjao sam da ću dobiti nagreadu "Ćuran" na Danima komedije u Jagodini. Posle prve probe srušili su mi se snovi. Vitalnost zla kod Jerotija ide do ivice ludila, surovosti, okrutnosti. To je jedan monstrum i jako mi je teško da ga igram. Još mi Jerotije obara ruku i to je svakako jedna od najtežih uloga sa kojom sam se suočio u karijeri. Traži mnogo snage, žestine i surovosti za šta ja nemam mčesto kapaciteta privatno" kazao je Beštić.

On je dodao da je priča predstave pomerena u današnje vreme.

"Meni nije ništa smešno u našoj predstavi. Možda će neko da se smeje jer je vrlo surova predstava. Urbanov koncept nastajanja i postavke predstave je ekstreman. Pokušali smo da ga sprovedemo dosledno i umetnički jer postoji nekoliko promena žanrova koji se idu do cinizma i apsurda pa sve do rijaliti programa. Biće šokantno za publiku jer je predstava podsećanje da smo se na zlo navikli" kazao je Beštić.

Dramaturg i saradnik reditelja u predstavi je je Kata Đarmati, dramaturg Molina Udovički Fotez, scenograf i realizator Miraš Vuksanović, a kostimograf Marina Sremac.

Nela Mihailović će oživeti Anđu u Nušićevom komadu.

Ona napominje da je Andraš Urban garancija za uzbudljivo nastajanje predstave.

"Anđa mi nikada nije bila inspiracija kao lik u Nušićevim komadima, ali kod Urbana je postala uzbudljiva i raskošna. Ovo će biti jedna od mojih velikih uloga" kazala je Mihailović.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

"Ovo je podsećanje da smo se na zlo navikli"

B92 ponedeljak, 19. jun 2017.

Urban: Nušićevi komadi nisu vicevi o drugima

Dnevnik ponedeljak, 19. jun 2017.

Komentari

Ključne reči

Dragan Nikolić Pozorište

©2018 Netmark d.o.o.