Arhiva » Vesti » Politika 06.07.2017

Pet i po decenija nezavisnosti Alžira

Politika četvrtak, 6. jul 2017.  |  A. Kurteš

Povodom pet i po decenija nezavisnosti Alžira, u Domu Vojske Srbije priređen je svečani program. Organizatori su ambasada Alžira u Srbiji, Društvo prijatelja Alžira i Ministarstvo odbrane.

Ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub u svom obraćanju kazao je da za razliku od drugih zemalja koje su nekada bile kolonizovane, koje su za svoj nacionalni praznik odabrale datum sticanja nezavisnosti, Alžir smatra da je datum početka oružane borbe 1. novembra 1954. godine sam po sebi čin nacionalnog oslobođenja jer je tada narod uzeo oružje u ruke.

– Peti jul 1962. godine je dan kada se završila duga kolonijalna tama koja je trajala 132 godine. Konačno današnji dan je i dan sećanja na borce koji su umrli za nezavisnost i suverenitet Alžira – objasnio je ambasador i podsetio da je podrška bivše Jugoslavije borbi Alžira bila od velike važnosti i da knjiga „Alžir – Beograd: jubilej prijateljstva 1962–2017” treba da sačuva sećanje na tu saradnju i istorijsko prijateljstvo dve zemlje. Ova knjiga u izdanju Društva prijatelja Alžira predstavljena je na sinoćnjoj svečanosti. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević napisao je predgovor. On je rekao da Alžir i Srbiju povezuje neraskidivo prijateljstvo zasnovano na ljubavi prema slobodi i otporu prema tlačenju.

– Jugoslavija je bila prva evropska zemlja koja je priznala alžirsku privremenu vladu, a vi ste nam pružili podršku posle poplava pre nekoliko godina i želim da u ime vlade zahvalim Alžiru što pomaže našem narodu – rekao je Đorđević i ocenio da se kao

ministar odbrane uverio u kvalitet saradnje ove dve zemlje.

– Ponosan sam što je Alžir ukazao poverenje Srbiji sa kojom blisko sarađuje u oblasti vojne industrije – rekao je Đorđević.

On je govor završio citatom Voltera da sve vrednosti ovog sveta ne vrede kao jedan prijatelj i dodao Srbija ima mnogo prijatelja i da je siguran da je Alžir jedan od njih.

Predsednik Društva prijatelja Alžira Marko Jelić rekao je da ovo društvo radi pre svega na razvoju kulturne saradnje između Srbije i Alžira, osvrnuo se na značaj knjige i ocenio da je njen cilj da donese veće razumevanje odnosa i razvijanje bliskosti dva naroda.

Jelić je podsetio da su u ovom zborniku radovi istaknutih srpskih istoričara, diplomata i umetnika koji govore o razvoju alžirsko-srpskih političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa, kao i svedočanstva o podršci bivše Jugoslavije ratu za nacionalno oslobođenje koji je vodio alžirski narod.

Gradski ženski hor „Barili” iz Požarevca izveo je srpsku i alžirsku himnu.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Alžir

©2018 Netmark d.o.o.