Arhiva » Vesti » BK TV 17.07.2017

Bukti požar u Crnoj Gori: Plamen guta sve pred sobom, s Luštice evakuisani majka i beba iz Srbije

BK TV ponedeljak, 17. jul 2017.  |  n1

Požari u Crnoj Gori, koji su izbili na više lokacija sada su razbuktani u mestu Luštice, a vatrena buktinja je zahvatila zelenilo prema Mirištu, Plavoj špilji i Žanjicama.

Na poluostrvu Luštica na crnogorskom primorju požar je izbio jutros oko četiri. U naselju Ponte Veslo koje je zahvatila vatra bilo je oko 40 ljudi, a među njima i oko 10 srpskih državljana, među kojima i četvoromesečna beba.

Situacija je, po rečima svedoka bila veoma ozbiljna, ljudi su skakali u more bežeći od vatre i u vodi čekali pomoć oko sat vremena.

pic.twitter.com/Ez4dSICCI9— Homo erectus (@MarkoMarniku) 16. јул 2017.

Spasilačke ekipe čamcima su prebacivale ugrožene u Dom zdravlja u Herceg Novom.

Prema nezvaničnim informacijama, nema povređenih.

"Požar ima dva žarišta, vatrogasci još nisu uspeli da ga lokalizuju, a u toku je evakuacija još pet naših državljana", kažu za "Blic" u MSP-u.

Među evakuisanima iz Srbije su i majka sa četvoromesečnom bebom, kao i još dvoje dece.

U mnogim mestima je prekinuto napajanje električnom energijom i evakuisano je 80-ak meštana i gostiju, a poslati su i avioni za borbu protiv požara.

Među turistima koji su se našli u vatrom zahvaćenom mestu Luštice, je i Marko Marković.

On je s porodicom bukvalno zarobljen u mestu Radovići na poluostrvu Luštica. Kako kaže za N1, trenutno je prekinut magistralni put koji vodi do raskrsnice za Tivat i Kotor, a požari besne na još nekoliko mesta.

"Bili smo na plaži Plavi horizonti kad je počela da kulja vatra sa obližnjeg brda, kao i gust crni dim koji se kretao ka plaži. Osećao se jak miris paljevine, pa smo se odmah vratili u svoj apartman. Ipak, kako smo čuli gori na nekoliko mesta, i ne može da se stigne do raskrsnice“.

Vatrogasci i dobrovoljci, kako nam kaže Marković, priznaju da ne drže situaciju pod kontrolom.

"Na nekim mestima nam kažu da mogu da se izbore, međutim pojedina mesta su im nepristupačna i ne mogu da stignu do njih. Čekamo da se deo uz magistralu reguliše da bismo krenuli nazad".

Jedina alternativa bila im je da krenu preko sela Bigovo seoskim putevima, ali je to mesto ugroženo, tako da je i ta alternativa otpala.

Kako kaže Marković, ono što zabrinjava je ponašanje turista.

"Na plaži Plavi horizonti su svi slikali požar umesto da su se sklonili, iako se čini da je požar udaljenih nekih pet kilometara, činjenica da se vidi i vatra, a ne samo crni dim posebno zabrinjava“.

Iako se pojavila informacija da je zbog požara ugrožen i aerodrom u Tivtu, N1 je potvrđeno da se avionski saobraćaj sa tog aerodroma odvija nesmetano.

Izvor: n1/Blic


Objavljeno na sajtu bktvnews.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Marko Marković Crna Gora

©2018 Netmark d.o.o.