Arhiva » Vesti » Večernje novosti 18.07.2017

Brnabić: Iza štrajka u Fijatu loša namera i politički interes; Građani mogu da očekuju povećanje plata i penzija

Premijerka Ana Branić izjavila je večeras, povodom štrajka u "FCA Srbija", da veruje da je u pitanju "ozbiljna loša namera" i da iza toga stoji politički interes

Večernje novosti utorak, 18. jul 2017.  |  Tanjug

Premijerka Ana Branić izjavila je večeras, povodom štrajka u "FCA Srbija", da veruje da je u pitanju "ozbiljna loša namera" i da iza toga stoji politički interes.

"Mislim da iza ovoga stoji politički interes i da su radnici izmanipulisani", rekla je Brnabićeva za RTS.

Ona je odbacila tvrdnje predsednika štrajkačkog odbora da Vlada Srbije ne komunicira sa njima.

"Mi smo u to ušli najiskrenije, da se nađemo štrajkačkom odboru i radnicima i da pronađemo rešenje, koje bi bilo pobeda za sve nas. Mi to nismo uspeli da nađemo", rekla je premijerka za RTS.

Ona je dodala da nova vlada, od kada je izabrana, radi na rešavanju problema štrajka u Fijatu, navodeći da je imala stalnu komunikaciju sa predstavnicima štrajkačkog odbora i da su oni dolazili kad god su želeli.

VERUJEM DA ĆU IZDRŽATI PUN MANDAT

Vlada radi kao tim, rekla je premijerka Ana Brnabić, navodeći da ne oseća kao hendikep to što iza nje ne stoji nijedna politička partija.

Gostujući na RTS premijerka je rekla da veruje da će izdržati pun mandat na tom mestu.

Podsetila je da je sa ministrima radila 10 meseci i da je imala veliku podršku od kada je predložena za mandatarku, ali i istakla da joj nije teško da održava disciplinu koju je napravio prethodni premijer Aleksandar Vučić.

Sa novoizabranim predsednikom kaže da nije u dnevnom kontaktu, ali se, kaže, konsultuje sa njim kad god smatra da je potrebno.

Kaže i da odlična saradnja premijera i predsednika predstavlja jačinu Srbije.

"Vlada ne treba toga da se stidi. Deluje kao da bi najbolje bilo da se predsednik i premijer ne vole i da ne pričaju. Naravno da ću kao nova predsednica Vlade da se konsultujem i kao ministarka državne uprave sam se konsultovala sa prethodnom ministarkom", rekla je ona.

Na pitanje da li očekuje da će biti premijerka pun mandat, Brnabićeva je odgovorila: "Verujem da ću izdržati pun mandat".

IMA PROSTORA ZA POVEĆANJA PLATA I PENZIJA

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je za povećanje plata i penzija, ali nije želela da precizira za koliko procenata bi bilo to povećanje.

Gostujući sinć na RTS, ona je rekla da će o tome razgovarati sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, da se vidi u kolikom je to opsegu moguće i uz ostavljanje dovoljno novca za kapitalne investicije.

"Prethodna vlada je ostavila jako dobru situaciju u budžetu, da imamo fiskalnu stabilnost, makroekonomksu stabilnost i političku stabilnost - 2016. godina je prva u nizu u kojoj imamo primarni suficit u budžetu, to znači da, kada se platiil sve obaveze, bili ste u plusu", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da bi sadašnja vlada morala brzo da radi na jačem ekonomskom rastu.

Premijerka je rekla da smatra da je MMF protiv povećanja i dodala da Vlada ne ispunjava sve zahteve Fonda, već traži sredinu.

BLUMBERG NIJE PRENEO IZJAVU, VEĆ SVOJE TUMAČENJE

Premijerka Ana Brnabić je, povodom intervjua koji je dala agenciji Blumberg, kada je preneto da je rekla da bi Srbija - ako bi morala da bira izmedu Rusije i Evropske unije - izabrala EU, izjavila da Blumberg nije preneo njenu izjavu već tumačenje njene izjave.

Ona je istakla da u međunarodnim krugovima niko nije postavio pitanje Srbiji da bira između Rusije i EU.

"Srbija razmišlja o svojim ekonomskim interesima, o svojoj ulozi u političkim okvirima, razmišlja o najboljim interesima svojih građana. Naš strateški put je EU, ali imamo tradicionalne veze sa ruskim narodom i ekonomske veze, jer je Rusija veliko tržište", rekla je Brnabić i dodala da bi bilo neracionalno da imamo loše odnose sa Rusijom.

Ona kaže da je najvažnije da je Srbija ima iskrenu politiku prema svakom svom partneru.

"Svi znaju politiku Srbiju - znaju da je strateški put EU, znaju za prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, i da se trudimo da imamo sve bolje kontakte sa SAD", rekla je ona.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vlada Srbije Fijat Fiat RTS

©2018 Netmark d.o.o.