Arhiva » Vesti » RTV 21.08.2017

Vučić: Prijateljstvo Srbije i Kine čelično, ne može se srušiti

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon obilaska radova na Koridoru 11 Surčin - Obrenovac, koji gradi kineska firma, i naveo da je zajednički cilj da se projekti rade brže i efikasnije, te poručio da ćemo nastaviti uspešnu saradnju i razvijati još bolje odnose na svim nivoima.

RTV ponedeljak, 21. avgust 2017.  |  Tanjug
RTV: Vučić: Prijateljstvo Srbije i Kine čelično, ne može se srušiti

Prijateljstvo Kine i Srbije je "čelično" i ne može se srušiti, iako će mnogi pokušati da ga pokvare, rekao je predsednik.

U tom smislu Vučić je naveo da sa partnerima, prijateljima iz Kine počnu da se realizuju radovi čak i pre nego što je sve dogovoreno, jer nam partneri iz Kine veruju i znaju da želimo da radimo, gradimo i da se razvijamo i da sve dogovoreno ispunjavamo.

Ministarka Zorana Mihajlović tokom vikenda je iznela primedbu na dinamiku radova na autoputu Surčin - Obrenovac, kineskog izvođača radova.

Obilasku radova na Koridoru 11 prisustvuju i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom, Tomislav Nikolić, ambasador Kine u Srbiji, Li Mančang, i v.d. direktora Puteva Srbije, Zoran Drobnjak.

Oni obilaze radove na izgradnji autoputa i novog mosta preko Kolubare i Save kod Obrenovca.

Zvanicama će biti predstavljeni i svi ostali infrastrukturni projekti koje zajednički realizuju Srbija i Kina.

Radovi na izgradnji deonice Surčin - Obrenovac, duge 17,6 km, počeli su 1. marta u prisustvu Vučića.

Na toj deonici se gradi i novi most preko Kolubare i Save kod Obrenovca, koji će biti dug oko 1,7 km.

Cela deonice bi trebalo da bude završena do kraja 2019. godine (rok je 32 meseca).

Radove izvodi kineska kompanija CCCC, zajedno sa domaćim podizvođačima.

Ukupna cena izgradnje autoputa Surčin - Obrenovac je 208 miliona evra, uključujući i most preko Save i Kolubare.

Projekat se finansira iz kredita kineske Eksim banke, finansijer je Vlada Srbije preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a investitor je JP "Putevi Srbije".

Predviđena je izgradnja autoputa u punom profilu, sa četiri vozne i dve zaustavne trake.

Projekat uključuje izgradnju mosta preko Save i ušća reke Kolubare, nadvožnjaka preko železničke pruge Ostružnica - Batajnica, kao i dve petlje - Surčin i Obrenovac.

Na deonici Surčin - Obrenovac biće ukupno sedam mostova i četiri nadvožnjaka.

Taj autoput će omogućiti spajanje koridora 11 i 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.

Zajedno sa deonicama u izgradnji, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga koje isto radi kineska firma, ukupne dužine 50,2 km i već završenim deonicama Ub - Lajkovac (gde su radile domaće firme) od 12,5 km i Ljig - Preljina (Azerbejdžanci) od 40,3 km trebalo bi ove godine da bude gotov ceo potez autoputa u dužini od 120 km od Beograda do Preljine.

Sa kineskom kompanijom CCCC se vode razgovori i za nastavak gradnje Koridora 11 od Preljine do Požege, za koju je potpisan momorandum u Kini.

Očekuje se da će i za tu deonicu biti potpisan komercijalni ugovor, kao i ugovor o finansiranju, u novembru u Budimpešti na sastanku Kine sa 16 evropskih zemalja.

Da bi bio kompletan autoput do granice sa Crnom Gorom ostaje da se izgradi deonica od Požege do Boljara koja će, prema prvim procenama, koštati skoro dve milijarde evra.

Nikolić i Li: Unapređujemo saradnju Srbije i Kine

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić poručio je danas da Srbija treba da iskoristi šansu što je Kina u svojoj viziji Evrope na prvo mesto stavila našu zemlju.

"Mi ćemo zaposliti Srbiju i Srbija će zbog toga da pamti ovo vreme u kojem smo istovremeno, ne naljutivši bilo koga sa Istoka i Zapada, ostvarili prijateljske ekonomske veze, rast našeg izvoza sa nacijom od koje će uskoro zavisiti budućnost čovečanstva", rekao je Nikolić prilikom obilaska radova na Koridoru 11.

On je istakao da Srbija ima veliki ugled u Kini, odnosno veliko prijateljstvo sa kineskim rukovodstvom i kineskim narodom, dodajući da su kineske firme zadovoljne radom u Srbiji, jer su znale pod kojim uslovima rade.

Nikolić je podsetio da je Vlada Srbije pre pet godina opredelila svoje prioritete kojih se pridržava, navodeći da ostvaruje ogromne rezultate, a da je na Savetu da pomogne da se u Srbiji živi bolje.

"Zato je osnovan Savet za saradnju i sprovođenje sporazuma sa Rusijom i Kinom. U njemu je sedam, a biće osam ministara. Na jednom mestu ćemo sakupljati informacije, potrebe, želje i mogućnosti i pomagati Vladi Srbije da ih realizuje", rekao je Nikolić.

Ambasador Kine u Srbiji Li Manćang rekao je da je ovo veliki dan za njega, za kinesku ambasadu, kompaniju i za saradnju između Kine i Srbije.

"Ovo je za kineske kompanije koje rade u Srbiji velika čast i istovremeno shvatamo da se od njih zahteva da kvalitetno rade u Srbiji poštujući zakone i dogovore", rekao je Li koji je primetio da činjenica da današnjem događaju prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom kao i veliki broj članova vlade, pokazuje da je projekat važan ne samo za Srbiju, već i za region i za Kinu.

On je rekao da je prijateljstvo između Kine i Srbiji iz dana u dan sve bolje najavljujući da će i saradnja biti još veća.

"Ja kao ambasador i u isto vreme i jedan običan čovek, ne mogu sve sam ali budite uvereni da ću dati sve od sebe da unapredim prijateljske odnose između Kine i Srbije", rekao je Li Manćang koji je preneo pozdrave predsednika Si Đinpinga.

Mihajlović: Zajednički pratimo izvođenje radova

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da zajedno sa ambasadorom NR Kine u Beogradu Li Manćangom prati izvođenje svih projekta na kojima su angažovane kineske firme.

"Mi smo o svim projektima razgovarali i razgovaramo", rekla je Mihajlović i dodala da je ambasador NR Kine izvestio da je uputio pismo menadžmentu firme Šandong, koja izvodi radove na projektima u Srbiji s ciljem ubrzanja radova.

"Svakako ćemo naći rešenje", rekla je ministarka Mihajlović.

Ministarka Mihajlović, naime, proteklog vikenda je obišla nenajavljeno radove na deonici puta od Uba do Obrenovca i rekla da je razočarana dinamikom radova, te da neće dozvoliti da se i jedan dinar građana Srbije i troši na bilo čije greške.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.