Arhiva » Vesti » Dnevnik 23.08.2017

Četvrta Rakijada u slavu itebejske šljive

SRPSKI ITEBEJ: U Srpskom Itebeju je prošle subote održana četvrta „Rakijada“, tradicionalna manifestacija u okviru Dana itebejske šljive, a kao prateći program održano je i takmičenje za izbor najboljeg pekmeza, kao i gomboca sa šljivama.

Dnevnik sreda, 23. avgust 2017.  |  Dnevnik.rs

Ovogodišnji Dani itebejske šljive održani su u sklopu međunarodnog projekta „Održavanje četiri oblasti u domenu tradicije i običaja”, finansiranog u okviru Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija, a koji se realizuje u partnerstvu između opštine Dumbravica (Rumunija), kao vodećeg partnera, i opštine Žitište, kao partnera.

Glavni cilj projekta je povećanje kulturne integracije u prekograničnoj oblasti zajedničkim aktivnostima fokusiranim na narodnu tradiciju i očuvanje kulturnih vrednosti.

Narednih meseci, ovim projektom će 13 uključenih naseljenih mesta - Dumbravica (Rumunija), Žitište, Torak, Srpski Itebej, Torda, Banatsko Višnjićevo, Ravni Topolovac, Hetin, Banatski Dvor, Međa, Čestereg, Banatsko Karađorđevo i Novi Itebej, dobiti mogućnost oživljavanja lokalnih običaja kroz četiri tradicionalne oblasti, realizovanjem niza aktivnosti koje će obuhvatati folklorne igre (festival), gastronomska takmičenja, događaje vezane za tradiciju i običaje.

Foto: Dnevnik.rs

Itebejsku rakijadu je pre četiri godine osmislilo Udruženje penzionera invalida rada, a u programu su učestvovali članovi KUD-a „Zora“ iz Srpskog Itebeja, KUD-a „Dositej Obradović“ iz Međe i folklorni sastav iz Dumbravice.

Ž. B.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Rumunija Izbori

©2018 Netmark d.o.o.