Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 24.08.2017

Hrvatska usklađuje pravosudnu saradnju sa Evropskom unijom

Al Jazeera 24.08.2017
Izmjenama zakona otklanjaju se poteškoće u postupcima po evropskom uhidbenom nalogu. Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, čime se hrvatsko… »

UN: Amerika mora hitno zaustaviti rasizam

Al Jazeera 24.08.2017
UN poziva SAD da kazni nasilnike te nedvosmisleno osudi rasističke govore i zločine iz mržnje. Ujedinjeni narodi pozvali su Sjedinjene Američke Države i njihovo vodstvo da nedvosmisleno i bezuslovno osude rasističke govore i zločine iz mržnje… »

Poljska traži obustavu pravnog postupka zbog izbjeglica

Al Jazeera 24.08.2017
Ukoliko Evropska komisija ne prekine pravni postupak, Poljska najavila da će svoj stav braniti pred Europskim sudom pravde. Poljska vlada je zatražila od Europske komisije da obustavi pravni postupak protiv nje koji je pokrenut zbog odbijanja primanja… »

Civili u Raqqi zarobljeni u 'smrtonosnom labirintu'

Al Jazeera 24.08.2017
Amnesty upozorava SAD da izbjegava neselektivne zračne udare jer su civili okruženi vatrom. Civili koji bježe iz Raqqe pred borcima grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) suočeni su sa "smrtonosnim labirintom", vatrom borbi koje se vode sa svih… »

Hiljade Rohinja bježe iz Mijanmara u Bangladeš

Al Jazeera 24.08.2017
Izbjeglice stižu u prenatrpane kampove, nakon što je Mijanmar rasporedio trupe. Hiljade Rohinja muslimana prešle su u Bangladeš od kada je Mijanmar započeo slanje vojnih jedinica u nasiljem pogođenu državu Rakhine ranije ovog mjeseca, navode… »

Cavusoglu: Referendum na sjeveru Iraka ne bi donio mir

Al Jazeera 24.08.2017
Turska traži od Erbila i Bagdada da dijalogom riješe sva pitanja, uključujući i pitanje referenduma. Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu tokom posjete Erbilu izjavio je da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet Iraka. "Uvijek… »

UAE podržava saveznike Al-Kaide u Jemenu

Al Jazeera 24.08.2017
Izvještaj ekspertne grupe za Jemen pri Međunarodnom komitetu za sankcije potvrdio je da UAE podržava oružane grupe koje su povezane s Al-Kaidom. Misija trupa Ujedinjenih Arapskih Emirata koje učestvuju u savezu arapskih država, predvođenih… »

Papa će posjetiti Mijanmar i Bangladeš i podržati Rohinje

Al Jazeera 24.08.2017
Franjo će u decembru posjetiti Mijanmar, koji međunarodna zajednica kritizira zbog zločina koji se vrši nad Rohinjama. Papa Franjo će gotovo sigurno do kraja godine posjetiti Bangladeš i Mijanmar, dvije države koje su u krizi zbog muslimanske… »

Rusija protiv širenja sankcija Sjevernoj Koreji

Al Jazeera 24.08.2017
Rusija i Kina pozvali su SAD i Južnu Koreju da prekinu vojne vježbe, kao prvi korak ka uspostavljanju dijaloga s Pjongjangom. Visoki ruski diplomata upozorio je protiv širenja sankcija Sjevernoj Koreji, tvrdeći kako je neophodno usmjeriti se na… »

Poljska izdvaja 55 milijardi dolara za odbranu

Al Jazeera 24.08.2017
Zbog ruske prijetnje, Varšava će modernizirati vojsku u narednih 15 godina. Poljska će izdvojiti dodatnih 200 milijardi zlota (55 milijardi dolara) na odbranu tokom sljedećih 15 godina, kako bi modernizirala vojsku usred znakova rastuće agresije… »