Arhiva » Vesti » Večernje novosti 24.08.2017

Prevarom “zaradio” 216.000 KM: Obećavao pomoć, a izvukao korist

Poznati prevarant Igor Zrnić obmanuo štrajkače u parku "Mladen Stojanović"; Postupak pokrenut zbog sumnje da je za 216.000 KM oštetio građane

Večernje novosti četvrtak, 24. avgust 2017.  |  O. Matavulj

ČAK i štrajkači u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" našli su se na udaru poznatog prevaranta Igora Zrnića (45), koji je pokušao da unovči njihove muke, obmanjujući ih pričom da poznaje uticajne ljude koji će im pomoći u rešavanju njihovih problema.

Protiv ovog prevaranta se, inače, vodi krivični postupak zbog sumnje da je za 216.000 KM prevario više građana, a žrtve je imao i u Hrvatskoj. U Banjaluci je od štrajkača Miće Blažanovića, inače dugogodišnjeg direktora Fabrike obuće "Teslić", uspeo da izvuče 100 KM. Međutim, njegov dalji plan je osujećen zahvaljujući reporterima "Novosti" koji su, prepoznavši prevaru, Blažanoviću pokazali fotografiju Igora Zrnića. Ispostavilo se da mu se Zrnić lažno predstavio kao izvesni Milan iz Beograda.

- Taj čovek se jedno veče pojavio kraj našeg šatora u parku. Ne znam odakle je došao, ali je celu noć sedeo s nama i pričao. Interesovao se za naše probleme i rekao da nam može pomoći. Mnogi nam dolaze, nude pomoć, i nisam imao razloga da sumnjam. Posebno jer od nas ne može izvući novac, jer ga nemamo - počinje priču Blažanović.

Zrnić im je rekao da na Vračaru u Beogradu ima firmu, te da poznaje izvesnog pukovnika iz Srbije koji je blizak sa srpskim ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i savetnik je za vojna pitanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Pred štrajkačima je navodno pozvao tog pukovnika, koji je obećao da će kontaktirati s nadležnima u RS kako bi se rešili problemi štrajkača. Prevarant ih je ubedio da je taj čovek zvao predsednika Milorada Dodika, premijerku Željku Cvijanović i ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenka Savanovića.

- Preda mnom je telefonom navodno pričao sa Savanovićem, ali iz pristojnosti nisam mogao da se primaknem i slušam. Tvrdio je da nam je ugovorio sastanak u Ministarstvu, a kasnije, kad sam proverio, shvatio sam da od toga nema ništa - kaže Blažanović.

BEZ EPILOGA INSPEKTORI PU Banjaluka uzeli su izjavu od Miće Blažanovića i identifikovali osumnjičenog Igora Zrnića. Po novom Krivičnom zakoniku RS, prevare s manjim iznosima gone se samo na zahtev oštećenog, ali Blažanović ne želi da ga tereti, smatrajući da će tako sam sebi stvoriti dodatne probleme i troškove. Ipak, u policiji apeluju na građane da budu oprezni i da prijave ako su bili žrtve sličnih prevara.

Koliko je prevarant bio ubedljiv, svedoči i to što im je pričao o ratnim dogodovštinama, događajima i ljudima iz njihovih rodnih gradova, kao i raznim stvarima koje su se poklopile, zbog čega nije bilo razloga za sumnju. Pred njima je glumio da ide na ručak s ministrom, pa se posle sat vremena javljao ubeđujući ih da ima dobre vesti. Kroz razgovore sa štrajkačima saznao je i koliko je težak čiji problem, pa je za neke govorio da će to rešiti brzo, dok će za druge biti potrebno više vremena.

Složio je i priču da je izgubio novčanik i dokumenta i da treba da dobije novac preko Vestern juniona, koji u to doba ne radi, pa su mu malo pomalo sami davali novac.

- Prvo veče kupio sam mu cigarete, a sutradan platio taksi. U dva navrata dao sam mu po 30 i jednom 20 KM i plaćao bih svako piće koje smo popili. Pored svih mojih problema, samo mi je još prevarant falio - ogorčeno kaže Blažanović, koji u parku štrajkuje devet meseci, o čemu svedoči i dužina njegove brade.

Mićo Blažanović

Da je prevaren, Blažanović je posumnjao nakon što mu je rečeno da je ministar Savanović na odmoru i da nikakav sastanak s njim nije moguć, a sumnje su se obistinile kad je video fotografiju Igora Zrnića.

- U oči sam mu rekao da je prevarant, a reagovao je tako kao da sam mu rekao dobar dan. Samo je prokomentarisao da to nije istina. Obećao je da će mi vratiti novac, a kad smo se rastajali, tražio mi je četiri KM za dopunu za telefon... - kaže Mićo Blažanović.

BOGAT DOSIJE

PROTIV Igora Zrnića vodi se istraga zbog više prevara "teških" 216.000 KM. Ranije je hapšen jer se lažno predstavljao kao zamenik nekadašnjeg ministra industrije, energetike i rudarstva RS. Nudeći im zaposlenje u Ministarstvu, tada je od tri muškarca uzeo 9.000 KM, a onda je nestao. Za njim traga i MUP Hrvatske zbog sumnje da je prevarom oštetio trojicu građevinaca za 750.000 kuna (200.000 KM), obećavajući im posredovanje u dobijanju određenih poslova.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Banjaluka Hrvatska

©2018 Netmark d.o.o.