Arhiva » Vesti » Danas 13.09.2017

Dačić: Samo srpski interesi važni

Danas sreda, 13. septembar 2017.  |  Piše: FoNet Piše: Danas Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će krajem okrobra biti domaćin delegaciji Evropske spoljnopolitičke službe kada će se razgovarati o poglavlju 31 - Zajednička spoljna i bezbednosna politika

Američki ambasador Kajl Skot smatra da neutralnost zemlje treba da bude sredstvo za postizanje bezbednosti, a ne cilj.

Dačić je, na konferenciji Centra za spoljnu politiku "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - izazovi i dileme", ponovio je da su mir i stabilnost u regionu prioriteti za Srbiju i region u celini i da je država spremna na dijalog sa susedima u cilju rešavanja otvorenih pitanja.

Prema njegovim rečima, Srbija učestvuje u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, dala je svoj doprinos međunarodnoj koaliciji protiv ISIS u neborbenim aktivnostima, a sa NATO sarađuje u okviru Partnerstva za mir.

Vojna neutralnost zemlje znači odluku da se ne pridružuje nijednom vojnom savezu, ali neutralnost ne znači izolaciju, samodovljnost ili nezainteresovanost, to su prevaziđene opcije, smatra Dačić.

Dačić je, komentarišući navode zapadnih, pre svega američkih diplomata o destabilizujućem uticaju Rusije u regionu zapadnog Balkana, rekao da ne bi baš rekao da su neke druge sile sa Zapada imale stabilizirajuću ulogu.

Govori se da neće dozvoliti prekrajanje granica, a prekrojene su granice Srbije, rekao je Dačić i napomenuo da je veoma teško u svemu tome ne ući u interese nekih velikih sila na ovom prostoru.

Dačić je poručio da se bez najveće zemlje i najbrojnijeg naroda u regionu zapadnog Balkana ne može govoriti o stabilnosti i miru.

Podsećajući na 1918. godinu kada se vijorila zastava Srbije na Beloj kući ili obeležavanje Vidovdana u velikoj Britaniji tokom Prvog svetskog rata sa srpskim predznakom, Dačić je upitao kako se došlo do toga da u britanskom parlamentu govore ambasadori Prištine i Albanije.

Kada ja budem mogao da pozovem Tilersona na telefon i izjadam mu se na sve probleme, kao što mi se javi na telefon Lavrov, ja sam spreman da sve ovo povučem, rekao je Dačić, aludirajući da želje pojedinih zapadnih sila da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Srbija nije nikada bila na strani onih koji krše međunarodno pravo, jer i sama ima probleme i imamo isti stav prema svima... Smatram da smo pravili velike greške, ali to ne znači da nemamo pravo na pravdu i istinu, rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da Srbija sada ima dobre odnose sa NATO, a našalio se i da je predstavnike Alijanse zamolio da ubuduće dolaze redovnom avionskom linijom, a ne kao 1999. godine kada je Srbija bombardovana.

Ne treba da ratujemo. Sve je prolazno, ali kao što kažu Britanci, samo su britanski interesi stalni. Samo su srpski interesi stalni i to je glavno načelo srpske diplomatije, zaključio je Dačić.

Skot se saglasio da neutralnost ne znači nemanje stava o bitnim pitanjima, ukazujući da su narod i vlast Srbije jasno stavili do znanja da je strateški cilj članstvo u EU i prihvatanje standarda, vrednosti i načela Unije.

Moja zemlja podržava Srbiju u ostvarenju tog cilja, rekao je Skot, ali napomenuo da članstvo u EU nije "a la cart", da uzmete samo ono što vam se dopada.

Podsećajući da je Srbija vojno neutralna, Skot je rekao da se u tabloidima često može pročitati neistina da NATO pritiska Srbiju i druge zemlje regiona koje nisu članice Alijanse da to postanu.

Srbija ne mora da donosi takvu odluku jer nema pritiska. Zemlje treba da traže članstvo u NATO, ako to žele, a vrata Alijanse su otvorena za one koji to žele, niko nikoga ne tera na članstvo, ponovio je Skot.

Skot je napomenuo da je cilj Srbije na zapadnom Balkanu mir i stabilnost.

Kako ispuniti tak cilj ako imamo, kao je to rekao potpredsednik Majk Pens, destabilizujući uticaj Rusije koji podriva demokratiju, upitao je Skot.

Moje mišljenje je, rekao je Skot da neutralnost nije cilj sam po sebi. Cilj Srbije je sigurnost, bezbednost za granice i stanovništvo, a neutralnost treba da bude sredstvo za to, a ne znači da to mora biti i stalno opredeljenje, rekao je Skot.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović rekla je da je Srbija okružena članicama NATO ili onim državama koje to žele da budu.

Makedonija je, dodala je ona, najverovatnije prva sledeća.

U proteklih pet godina Srbija je imala 44 vojne vežbe sa SAD, 23 sa NATO i šest sa Ruskom Federacijom, pa se jasno može videti kakvo je usmerenje Srbije, rekla je ona.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Ivica Dačić

©2018 Netmark d.o.o.