Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.09.2017

Robot dirigovao orkestru na Bočelijevom koncertu u Pizi

Robot u ljudskom obličju po imenu Ju Mi dirigovao je u utorak uveče filharmonijskom orkestru na koncertu italijanskog tenora

Večernje novosti sreda, 13. septembar 2017.  |  Tanjug

PIZA - Robot u ljudskom obličju po imenu Ju Mi dirigovao je u utorak uveče filharmonijskom orkestru na koncertu italijanskog tenora Andree Bočelija u Teatru Verdi u Pizi, pokazujući izuzetnu gipkost pokreta.

To je bilo prvo pojavljivanje ovog robota sa dve ruke koji je dizajnirala švajcarska kompanija ABB, a povodom obeležavanja Prvog međunarodnog festivala robotike u tom gradu u Toskani, prenosi danas Rojters.

Robot je dirigovao orkestru pri izvođenju 18 muzičkih dela, uključujući čuvenu ariju "La Dona e mobile" iz Verdijeve opere "Rigoleto", a kada je podigao dirigentsku palicu nije pokazao ni najmanji znak nervoze, navodi britanska agencija.

"Ju Mi ima visok nivo pokreta i fluidnosti u pokretima, kao i neverovatno iznijansirane izraze", rekao je listu "Il Fato kvotidijano" Andrea Kolombani, redovni dirigent orkestra "Luka" koji je sinoć nastupio u Pizi.

Kako je Kolombani ocenio, "to je izvanredan korak napred s obzirom na inače krute pokrete kakvi su se kod robota mogli videti do sada".

Ju Mi, čije je ime izvedeno od fraze "you and me" (ti i ja), sve pokrete je učio od Kolombanija, koji mu je pridržavao ruke na probama kako bi kompjuter mogao da memoriše ispravne pokrete.

Robot ne može da improvizuje i bilo kakva neočekivana promena tempa muzičara bila bi pogubna.

YuMi the robot ‘conductor’ steals the show from Italy’s top tenor Andrea Bocelli and Lucca Philharmonic Orchestra https://t.co/rCrPLKphMJ pic.twitter.com/U3qV6xZqVJ— DAILY SABAH (@DailySabah) September 13, 2017


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Robot dirigovao orkestru na Bočelijevom koncertu u Pizi

Vesti online sreda, 13. septembar 2017.

Robot dirigovao na Bočelijevom koncertu

Politika sreda, 13. septembar 2017.

Komentari

Ključne reči

Švajcarska Rojters

©2018 Netmark d.o.o.