Arhiva » Vesti » Danas 14.09.2017

Politička volja oblikuje gradske spomenike

Spomenik nije ono što vlasti naručuju kao deo gradske opreme, kao ukras koji će javnost moći da vidi, već je to umetnost koja je nastala sa nekim značenjem i značajem za širu javnost pa je time zaslužila da se nađe u javnom prostoru

Danas četvrtak, 14. septembar 2017.  |  Piše: A. P. Piše: D. D. Piše:

Koja je uloga i značenje spomenika u javnom prostoru, kome i čemu oni služe i kako politička volja oblikuje umetnost, bila je tema tribine “Na svežem vazduhu...” sa Dunjom Blažević, koja je organizovana večeras u Centru za likovno obrazovanje “Šumatovačka”.

"Moramo razlikovati značenje javne umetnosti i umetnosti za javnost. U tom smislu spomenik nije ono što vlasti naručuju kao deo gradske opreme, kao ukras koji će javnost moći da vidi, već je to umetnost koja je nastala sa nekim značenjem i značajem za širu javnost pa je time zaslužila da se nađe u javnom prostoru", odgovara na ovo pitanje priznata istoričarka umetnosti, Dunja Blažević koja je kroz tribinu predstavila autorski projekat “De/konstrukcija spomenika”.

Taj projekat vodila je u Sarajevu sa ciljem ožviljavanja umetnosti i spomenika u javnom prostoru u posleratnom periodu, a pod pokroviteljstvom nemačke fondacije za kulturu.

- Na izlasku iz ratova bilo je puno razloga za preispitivanje značaja spomenika u javnom prostoru, i zbog rušenja brojnih spomenika ali i potrebe za podizanjem novih. Takođe je bilo potrebno dovesti u pitanje one spomenike koji označajavaju negativnu prošlost - priseća se Blažević.

Ona dodaje da je projekat bio osmišljen tako da od preispitivanja uloge spomenika u javnom prostoru vodi ka prevazilaženju prošlosti i idejama za podizanje novih spomenika. U okviru ovog projekta nastali su spomenici vrlo upečatljivih poruka kao što je "Ispod ovog kamena leži spomenik žrtvama hladom ratu" Brace Dimitrijevića, ali i spomenik glumcu Brus Liju u Mostaru.

Blažević objašnjava da je ovaj projekat pokazao i kakav odnos gradska vlast ima prema umetnosti koja nosi takve poruke.

- Pregovori za dobijanje lokacija su jako dugo trajali jer nije bilo odgovora lokalne admimistracije zbog konteksta poruka ovih spomenika. To pokazuje političku dimenziju zbog koje, čak i kada gradu neko želi da pokloni spomenike, nema sluha za umetnost, i tako je u svim sredinama, pa i ovde - zaključuje istoričarka. Spomenik je relativan ovde, važno je kako umetnost može da vrši intervenciju u javnom prostoru.

U video prezentaciji "De/konstrukcija spomenika" učestvuju umetnici, istoričari, istoričari umetnici, reditelji, koji su učestvovali u raznim programskim segmentima ovog projekta.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.