Arhiva » Vesti » RTS 18.09.2017

Suša smanjila prinose ratarskih kultura

U jučerašnjem nevremenu naneta je velika šteta i u okolini Zrenjanina. U selima opštine Žitište stradali su krovovi na kućama, a u selu Hetinu je palo devet bandera na elektromreži. U ovom kraju palo je 10 litara kiše po metru kvadratnom što će na trenutak zaustaviti žetvu u Srednjem Banatu.

RTS ponedeljak, 18. septembar 2017.
RTS: Suša smanjila prinose ratarskih kultura

Šteta se sabira, a za 65 minuta koliko je trajalo nevreme, povređen je jedan biciklista i palo oko 10 litara kiše po metru kvadratnom.

Dok se sabira šteta u toku je setva u Srednjem Banatu. Veliki jesenji radovi su u toku, a ova kiša će na trenutak zaustaviti radove.

"U protekla tri meseca palo je svega oko 60 litara kiše što je tri puta manje u odnosu na višegodišnji prosek. Postoje i delovi regiona u kojima je palo znatno manje kiše", rekla je Zorica Rajčić iz zrenjaninske poljoprivredne službe.

Nedostatak padavina, pre svega tokom zime i vegetacije, dovelo je do smanjenja prinosa svih ratarskih prolećnih useva. Prinosi su manji ne samo u odnosu na prošlu godinu već i na višegodišnji prosek, ukazala je Rajčićeva.

Prosečan prinos suncokreta biće 2,3 tone po hektaru, dok je inače prosek 2,5 do tri tone. Najveći udar pretrpela je soja zbog suše, a prinos će biti od jedne do dve tone po hektaru.

Prinosi šećerne repe biće od 30 do 45 tona, za dobrom digestijom, a kukuruz, kao najzastupljnija žitarica, najviše će i stradati sa oko 3,5 tona po hektaru.

"To je malo jer u 40 godina prosečan prinos iznosi pet tona po hektaru. Taj prinos je bio od dve do devet tona i u korelaciji je sa količinom i rasporedom padavina", objasnila je Rajčićeva.

Pred ratarima je najvažniji posao – setva pšenice koja traba da se obavi na 45.000 hektara.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Zrenjanin Banat

©2018 Netmark d.o.o.