Arhiva » Vesti » Danas 21.09.2017

EU podseća Srbiju na slobodu medija

Danas četvrtak, 21. septembar 2017.  |  Piše: FoNet Piše: FoNet Piše:

Evropska unija (EU) podsetila je Beograd da će pratiti poštovanje slobode medija u Srbiji tokom procesa pristupanja Uniji, objavljeno je na sajtu Balkan insajt.

Pres služba EU podseća Srbiju, koja namerava da postane članica Unije, da je sloboda izražavanja važna vrednost evropske zajednice i da će tokom procesa pristupanja pažljivo razmatrati da li Srbija to poštuje, prenosi Baklanska istraživačka mreža (BIRN).

U saopštenju EU je reagovala na optužbe partije Pokreta socijalista, čiji je lider ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, da je novinar Stevan Dojčinović "narkoman", kao i povodom slučaja vlasnika i urednika Vranjskih Vukašina Obradovića koji je stupio u štrajk glađu zbog gašenja svojih novina i gušenja slobode medija.

Sloboda izražavanja je jedna od fundamentalnih vrednosti i jedan od ključnih elemenata evrointegracija Srbije, navodi se u saopštenju EU dostavljenom BIRN.

Napad na integritet novinara i ometanje njihovog rada predstavlja kršenje vrednosti slobode medija, dodaje se u saopštenju.

Unija će nastaviti da prati situaciju u toj oblasti u kontekstu pristupnih pregovora...Dodela sredstava za finasiranje medija koji služe interesu javnosti treba da bude poštena, transparentna, nepristrasna i otvorena za sve pod jednakim uslovima, ukazuje EU.

Nezavisni, pluralistički i jaki mediji predstavljaju kamen temeljac svakog demokratskog društva, predočeno je u saopštenju.

Uloga slobodnih medija je učine da vlasti imaju odgovornost, promovišu dobru upravu i transparentnost i obezbede slobodan protok i informacija baziranih na činjenicama o pitanjima od javnog interesa, navodi se u saopštenju.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

"Biće još jedan broj Vranjskih"

B92 četvrtak, 21. septembar 2017.

EU podseća vlast u Srbiji da poštuje slobodu medija

N1 Info četvrtak, 21. septembar 2017.

EU podseća Srbiju da poštuje slobodu medija

Novi magazin četvrtak, 21. septembar 2017.

Ključne reči

Evropska Unija Balkan BIRN EU

©2018 Netmark d.o.o.