Arhiva » Vesti » N1 Info 22.09.2017

Naučnici napravili antitelo koje napada sve vrste HIV virusa

Naučnici su dizajnirali antitelo koje napada 99 odsto vrsta HIV virusa i može da spreči infekciju kod sisara.

N1 Info petak, 22. septembar 2017.  |  Srna

Antitelo je stvarano na taj način da napada tri kritična dela virusa, što otežava HIV virusu da se odupre njegovim efektima.

Istraživanje je rađeno u saradnji američkog Nacionalnog instituta zdravlja i farmaceutske kompanije "Sanofi". Testovi na ljudima počeće naredne godine kako bi se vidjelo da li antitielo može da spreči ili leči infekciju, navodi BBC.

Ljudsko telo prisiljeno je da se bori protiv HIV virusa zbog neverovatne sposobnosti ovog virusa da mutira i da se menja.

Tri oblika HIV-a, ili tri vrste, kod jednog pacijenta mogu da se porede sa onima kod gripa, tako da se imuni sistem bori sa ogromnim brojem oblika.

Međutim, nakon višegodišnje infekcije, kod malog broja pacijenata razvije se moćno oružje nazvano "široko neutrališuća antitela", koje napada bazu virusa i može da uništi veliki deo HIV-a.

Naučnici pokušavaju da koriste ova antitela kao način lečenja HIV-a ili da spreče samu infekciju.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu "Science", kombinuju se tri takva antitela u jedno moćno "antitelo trostrukog efekta".

U eksperimentima koji su vršeni na 24 majmuna utvrđeno je da nijedna životinja kojoj je dato antitelo nije razvila infekciju prilikom kasnijeg ubrizgavanja virusa HIV-a.


Objavljeno na sajtu rs.n1info.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

HIV BBC

©2018 Netmark d.o.o.