Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 05.10.2017

Iračke snage preuzele grad Havidžu

Slobodna Evropa 05.10.2017
Premijer Iraka Haider al-Abadi izjavio je danas da su iračke snage preuzele sjeverni grad Havidžu od ekstremističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL). Al-Abadi je rekao da je oslobađanje grada Havidže pobjeda ne samo za Irak, već… »

Pakistan: 18 ubijenih u napadu na džamiju

Slobodna Evropa 05.10.2017
Najmanje 18 ljudi je ubijeno a 30 ranjeno u samoubilačkom napadu nasvetilište u Baludžistanu u Pakistanu. Ekstremistička “Islamska država” je preuzela odgovornost za napad. Svetilište na čijem ulazu je izvršen današnji bombaški napad nalazi… »

Katalonska kriza odložila samit juga EU

Slobodna Evropa 05.10.2017
Samit zemalja s juga Evropske unije predviđen za utorak na Kipru, odložen je za sredinu decembra zbog katalonske krize, izjavio je kiparski predsednik Nikos Anastasijadis u saopštenju objavljenom danas. Na samitu je trebalo da se okupe šefovi država… »

Prva poseta saudijskog kralja Rusiji

Slobodna Evropa 05.10.2017
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je u Moskvi sa saudijskim kraljom Salmanom, učvršćujući odnose koji su ključni za određivanje cene nafte u svetu i mogu doprineti rešavanju sukoba na Bliskom istoku, prenosi Rojters. King Salman, prvi… »

Dijalog vlasti i opozicije hitan, ali neizvjestan

Slobodna Evropa 05.10.2017
Da li će opozicija pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) oko preporuka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i hoće li te preporuke čije usvjanje traži Evropska unija (EU) biti dovoljan razlog da se opozicija poslije… »

Poljski predsednik kritikovao EK zbog Katalonije

Slobodna Evropa 05.10.2017
Predsednik Poljske Andžej Duda oštro je danas u Varšavi kritikovao Evropsku komisiju i njenog potpredsednika Fransa Timermansa što su u slučaju referenduma u Kataloniji odobravale to što su centralne vlasti pribegle sili, dok bi, kako je naveo, u… »

Oružje ide preko Hrvatske, ali ne za Siriju

Slobodna Evropa 05.10.2017
Hrvatske vlasti priznale su da aerodrom na Krku koristi za transfer oružja i vojne opreme u američkoj organizaciji iz zemalja istočne Europe na odredišta u trećim zemljama, ali odbijaju da se radi o pošiljkama upućenim u Siriju, kako špekuliraju… »

Rahoj: Odbacite plan o proglašenju nezavisnosti

Slobodna Evropa 05.10.2017
Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je danas lidera Katalonije Karlesa Pudždemona da odustane od planiranog jednostranog proglašenja nezavisnosti kako bi se "izbeglo veće zlo", prenosi Rojters. Rahoj je u intervjuu španskoj agenciji EFE rekao da… »

Haradinaj za RSE: UNESKO za dve godine

Slobodna Evropa 05.10.2017
Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je da je Kosovo ove godine prošlo kroz izborne procese i da je u tom smislu neodrživa politička agenda doprinela tome da se prijem Kosova u Interpol i UNESCO razmotri. „Što se tiče Interpola, mi smo već… »

Tramp kritikovao Senat zbog istrage o Rusiji

Slobodna Evropa 05.10.2017
Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je danas Obaveštajni komitet američkog Senata zbog istrage o navodnoj tajnoj povezanosti Rusije i njegovog izbornog tima. Tramp je upitao na Tviteru zašto komitet ne ispituje lažne vesti kako bi se utvrdilo… »