Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 05.10.2017

Vučić: Saradnja sa Hrvatskom, ali bez poniženja srpskog naroda

Slobodna Evropa 05.10.2017
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoji stalna komunikacija sa kabinetom hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali je i dodao da mera saradnje dve zemlje "nikada neće biti mera poniženja srpskog naroda". Vučić je… »

Irački premijer pozvao pešmerge da nastave borbu protiv terorizma

Slobodna Evropa 05.10.2017
Irački premijer Hajder el Abadi apelovao je danas na kurdske pešmerge da nastave saradnju sa iračkom vojskom u borbi protiv terorizma uprkos tenzijama posle referenduma o nezavisnosti autonomnog kurdskog regiona. Abadi je rekao posle sastanka sa… »

Britanski mediji: Govor Tereze Mej noćna mora

Slobodna Evropa 05.10.2017
Britanski mediji ocenili su danas da se govor premijerke Tereza Mej na kraju kongresa vladajuće Konzervativne stranke pretvorio u noćnu moru i da je njen govor o "britanskom snu" promašen. Govor premijerke je prekinuo komičar koji joj je dao formular… »

Komunalne teme za lokalne izbore u Makedoniji

Slobodna Evropa 05.10.2017
Izborna kampanja je ušla u drugu polovinu, a partije nastavljaju sa svojim aktivnostima i kontaktima sa glasačima, svakodnevnim mitinzima i skupovima. Među partijskim repertoarima mogu se čuti razne teme, od nacionalnih, debate o migrantima, obećanja… »

Makronov vulgarni komentar iziritirao javnost

Slobodna Evropa 05.10.2017
Komentar francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi radnici u krizom pogođenim firmama trebalo da potraže posao umesto da štrajkuju, izazvao je nezadovoljstvo javnosti. On je tokom posete u sredu u centru za obuku u Egletonu u centralnoj Francuskoj… »

Umjesto parka, još jedna zgrada

Slobodna Evropa 05.10.2017
Sarajevo bi moglo izgubiti još jedan park. Naime, na mjestu parka Hastahana u strogom središtu grada, Odlukom Općine Centar trebao bi se graditi poslovni objekat. Samo na ovom području već postoje tri velika poslovno-trgovačka centra, pa se… »

Macron ponudio francusko posredovanje između iračke vlade i Kurda

Slobodna Evropa 05.10.2017
Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponudio je da službeni Pariz posreduje između iračke vlade i Kurda koji traže nezavisnost na kontroverznom referendumu. Macron je uputio tu ponudu nakon sastanka s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem u Parizu… »

Sjeverna Koreja preko Rusije dobila drugu internet vezu

Slobodna Evropa 05.10.2017
Ruska kompanija uspostavila je internet vezu sa Sjevernom Korejom i to je druga veza koju ima Sjeverna Koreja poslije konekcije s Kinom, što bi moglo da ugrozi američke napore da izoluje tu zemlji. Analitičari udruženja za nadgledanje svjetske… »

Beograd: Potpisivanje Proglasa o slobodi medija

Slobodna Evropa 05.10.2017
Grupa za slobodu medija organizuje večeras u Beograd okupljanje svih novinara, medija, organizacija civilnog društva i građana koji bi trebalo da potpišu Proglas o slobodi medija. Građani će moći uživo da prate dešavanja preko društvenih mreža… »

Teheresa May ne razmišlja o ostavci

Slobodna Evropa 05.10.2017
Premijerka Velike Britanije Theresa May ne razmišlja o ostavci usprkos problemima tijekom jučerašnjeg važnog govora na kongresu vladajuće Konzervativne stranke, priopćeno je iz Vlade. "Downing Street: Ostavka nije na dnevnom redu", prenijela je… »