Arhiva » Vesti » RTS 12.10.2017

Obnavljanje korita Kolubare kroz Valjevo

Nakon poplava 2014. godine, sanirano nešto više od kilometra korita Kolubare, u delu toka kroz Valjevo. Taj posao, u ime Evropske delegacije u Srbiji, vodi austrijska državna razvojna agencija.

RTS četvrtak, 12. oktobar 2017.
RTS: Obnavljanje korita Kolubare kroz Valjevo

Posao uređenja pet kilometara i trista metara korita Kolubare kroz Valjevo, vredan oko 3 miliona evra, podeljen je na pet deonica.Trenutno se radi prva i najskuplja. Radnici valjevske "Erozije" grade potpuno novo korito Kolubare.

"Ovde je najzahtevnija deonica, negde oko kilometar i sto metara", kaže Željko Marković. "Radi se trenutno minor korita, takozvano popločavanje minor korita. Kamenim materijalom. Inače, sav materijal se doprema odavde iz lokalnih pozajmišta. Radićemo u zimskim uslovima koliko nam vremenski uslovi dozvole. Sve zavisi od padavina i količine ispuštanja reke Kolubare iz brane Rovni."

U Lokalnoj samoupravi ističu višestruki značaj ovog posla. Osim zaštite od poplava, biće omogućeno i uređenje ovog dela Valjeva uz Kolubaru, već naredne godine:

"Ovaj deo gde se gradi nova regulacija biće, kako očekujemo, biće završen do aprila-maja 2018. godine što nije mnogo ovaj vremena", rekao je pomoćnik gradonačelnika Valjeva Žarko Kovač. "Ono što je za nas posebno značajno je urbanizacija čitavog ovog dela grada koji se praktično nalazi na dva-tri kilometra od samog centra, a potpuno je bio zapušten i neurbanizovan. Praktično nismo imali prilaz obalama reke."

Uporedo sa ovim radovima na izlasku iz Valjeva, čisti se korito i na samom početku Kolubare, na ušću reka Obnice i Jablanice. Konzorcijum izvođača radova, francuska firma SADE, beogradska "Hidrogradnja" i valjevska "Erozija" imaju rok do 1. maja 2019. godine za završetak kompletne sanacije Kolubare.

rts.valjevo@rts.rs

+381 14 236 255


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Kolubara poplave Valjevo

©2018 Netmark d.o.o.