Arhiva » Vesti » Danas 19.10.2017

SDPS predala Predlog deklaracije

Danas četvrtak, 19. oktobar 2017.  |  Piše: FoNet

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Meho Omerović izjavio je da su poslanici SDPS danas na skupštinsku pisarnicu predali Predlog deklaracije o osudi rehabilitacija pripadnika okupacionih snaga i kvislinških formacija koji su izvršili ili su učestvovali u izvršenju ratnog zločina tokom Drugog svetskog rata u Srbiji.

On je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da su namerno odabrali da danas predaju Predlog deklaracije, jer se danas i sutra održavaju razne manifestacije povodom 73. godina od oslobođenja Beograda, od oslobođanja od tih okupatora i njihovih saradnika.

"To je prilika da se još jedanput podsetimo ko je od početka do kraja Drugog svetskog rata bio na pravoj strani, na strani pobednika, a ko je bio na strani fašista, ko im je služio i ko je bio poražen", rekao je Omerović.

On je rekao da zbog stotina hiljada mrtvih, zbog porodica onih koji su nevino stradali, ne sme da se zaboravi ko je pobedio u Drugom svetskom ratu.

"Zato odlučno osuđujemo sve pokušaje revizije istorije čiji smo svedoci poslednjih nekoliko godina gde oni koji su izgubili u Drugom svetskom ratu, koji su bili poraženi sada pokušavaju da se predstave kao pobednici", rekao je Omerović.

On je rekao da su pojedine rehabilitacije nanele ozbiljnu nepravdu porodicama nevinih žrtava.

Omerović je podsetio da se država Srbija međunarodnim sporazumima obavezala da nema zastarevanja kada je u pitanju ratni zločini i da nema poništavanja sudskih presuda zbog proceduralnih razloga.

"Ovo je poslednji trenutak da se i kao društvo uzmemo u pamet i vratimo istinskim antifašističkim vrednostima na kojima počiva civilizovani svet i da zbog nevinih žrtava i onih koji su dali život za slobodu svih nas koji danas živimo u Srbiji uradimo nešto što mi u SDPS mislimo da je civilizacijski čin i naša obaveza", rekao je Omerović.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.