Arhiva » Vesti » Blic 20.10.2017

Svi muški članovi ove crnogorske porodice postali su deo ozloglašenog klana, i to su platili krvlju

Vođe ozloglašenog kavačkog klana iz Crne Gore godinama se dobro kriju od istražnih organa i svoje poteze povlače iz senke. Njihove instrukcije ispunjavaju niži pripadnici klana, a među najistaknutijima su članovi porodice Roganović iz Herceg Novog, koji su vrlo brzo postali bliski saradnici glavnih Kavača. Likvidacije, pokušaji ubistva, brojna hapšenja - to je postala svakodnevica porodice Roganović iz Herceg Novog.

Blic petak, 20. oktobar 2017.  |  A. Ž. A.

Šćepan Roganović (34), do sada najmanje poznat među Roganovićima uhapšen je u utorak u akciji "Mimoza" u Herceg Novom zbog zelenašenja. Sa njim su privedeni i Ilija Aleksić (31) i Goran Pantović (39). Njih trojica se terete da su 21 osobi dali novac pod kamatu.

Nakon što su dali pare na pozajmicu, od dužnika su uz pretnju naplatili oko pola miliona evra kamate. Policija je pretresla tri objekta u Herceg Novom u vlasništvu uhapšenih, u kojima je zaplenjeno 4.000 evra, ugovori o nekretninama za koje se sumnja da su "zarađeni" od zelenašenja, platne kartice za račune na kojima su desetine hiljade evra, mobilni telefoni, kao i blindirani automobil sa bunkerom, pogodnim za skrivanje predmeta.

Šćepanov rođeni brat Duško Roganović godinama je bio dobro poznat u podzemlju Crne Gore. On je 25. aprila ove godine teško povređen u eksploziji bombe koja je bila podmetnuta ispod njegovog automobila "golf 5" u blizini glavne autobuske stanice u Herceg Novom.

Nakon stravične eksplozije Dušku su amputirane obe noge.

Tada je rekao da ne zna ko bi želeo da ga ubije, jer "nije u sukobu ni sa kim".

Policija nije isključila mogućnost i da su bombaški napad organizovali članovi ''škaljarskog klana'', pa se na spisku za saslušanje našlo više osoba iz Kotora, Herceg Novog i Tivta koje su blisko povezane sa oba klana.

Duško Roganović je, inače, iz zatvora izašao u januaru 2016, a bio je osuđen na osam godina zbog ubistva vođe navijača Delija Marka Vesnića iz Beograda i ranjavanje Ivana Markovića u Igalu 2009.

On se 2006. godine sumnjičio za pokušaj ubistva sugrađanina Vladimira Dželatovića (24). Roganović je tada nakon kraće svađe nožem nasrnuo na Dželatovića i pobegao.

Kako je Pobjeda tada pisala Duško i njegov brat Vladan nosili su duže vreme pancire i oružje, jer su znali da su im životi u opasnosti, a vozili su i blindirane automobile.

I dok se Duško lečio na VMA, njegov i Šćepanov otac, Niko, ubijen je 26. jula, u sačekuši ispred svog stana u Herceg Novom. Pucala su dvojica napadača, koji još nisu identifikovani, a nije utvrđen ni motiv likvidacije.

Mediji u Crnoj Gori pominjali su da je njegovo ubistvo možda osveta rivalskog kriminalnog klana iz Kotora, škaljaraca, ali da nije nemoguće da je atentat na Nika izvršen i zbog njegovih mutnih poslova, između ostalog zelenašenja.

Upravo je zbog tog “posla” sada “pao” i Šćepan.

Uhapšeni Aleksić je, prema nezvaničnim saznanjima, bio veoma blizak sa Vladimirom Roganovićem, Šćepanovim i Duškovim bratom od strica. Takođe je poznat i kao profesionalni kockar, i navodno je u poslednje dve godine zaradio pola miliona evra.

Vladimir Roganović, koji se takođe vezuje za Kavčane, u Srbiji služi osmomesečnu robiju zbog falsifikovanja isprava. Nedavno je uputio zahtev za uslovni otpust, jer je odslužio dve trećine kazne osmomesečne kazne,a prethodno je Ministarstvo pravde Srbije odbilo njegov zahtev da kaznu odsluži u domovini.

U Crnoj Gori inače treba da odsluži jednogodišnju kaznu zbog nelegalnog oružja, a osumnjičen je i za lažnu dojavi u postavljenoj bombi u podgorilčkoj diskoteci, koju, kako se veruje, drže ljudi bliski škaljarcima.

Kako je počeo rat škaljaraca i kavača?

Prema podacima bezbednosnih službi, kriminalni rat između škaljaraca i kavčana počeo je u španskom gradu Valensiji, nakon nestanka više od 200 kilograma kokaina. Te dve ekipe su činile "Kotorski klan", ali je do razlaza došlo nakon krađe koja se navodno desila zbog nezadovoljstva pri raspodeli plena u Valensiji. Prva žrtva tog rata bio je upravo Cetinjanin Goran Radoman, ubijen u februaru 2015. u Novom Beogradu. Radoman se dovodio u vezu sa nestankom droge vredne 15 miliona evra. Posle ove egzekucije, rat se rasplamsao i na obe strane je bilo više žrtava.

Poslednja žrtva je, sumnja se, Nikšićanin Pero Damjanović (37) koji je ubijen je s leđa vatrenim oružjem, a potom zakopan u Kobiljem Dolu. Njegov nestanak je prijavljen 3. septembra, a telo je pronađeno tek prošle subote. Damjanović je u julu izašao iz spuškog zatvora, u kom je bio sedam meseci zbog nelegalnog posedovanja oružja, a verovalo se da je on preuzeo krivicu za oružje koje je nađeno pretresom kuća i automobila Kotorana Jovana i Igora Vukotića, vođa škaljaraca.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Herceg Novi Crna Gora Kamate

©2018 Netmark d.o.o.