Arhiva » Vesti » Blic 23.10.2017

Argentinski predsednik se nada većini u parlamentu

Parlamentarni izbori koji se danas održavaju u Argentini pružaju šansu predsedniku Maurisiju Makriju da njegove pristalice dobiju većinu u parlamentu, dok bivša predsednica Kristina Fernandes Kiršner pokušava da uđe u Senat.

Blic ponedeljak, 23. oktobar 2017.  |  Beta

Ankete ukazuju da Makrijeva stranka desnog centra ima šansu da osvoji većinu prvi put od kada je došao na predsedničku funkciju 2015. godine, prenosi agencija AP.

Na današnjim izborima bira se 24 od 72 člana Senata, kao i 127 od 254 članova donjeg doma parlamenta. Glasanje je obavezno u Argentini, tako da je izlaznost redovno visoka.

Bivša predsednica Kristina Fernandes pokušava da osvoji mesto u Senatu za svoju levičarsku koaliciju, a dalji planovi su joj da se još jednom okuša u predsedničkoj trci 2019. godine, mada ankete pokazuju da joj opada podrška u okrugu Buenos Ajresa, gde živi trećina stanovništva Argentine.

Fernandesova se bori protiv navoda o korupciji za vreme njenog osmogodišnjeg predsedničkog mandata i osvajanje mesta u Senatu bi joj dalo imunitet od sudskog gonjenja.

Vladajuća partija Posvećenost promeni u Argentini vodila je u anketama uoči izbora, prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja. Ankete pokazuju da će vladajuća partija osvojiti 35 odsto glasova na izborima za Senat, a da ima prednost i u Buenos Ajresu.

Opozicija, koju predvodi Kristina Fernandes, mogla bi da osvoji oko 30,5 odsto glasova. Ona je omiljena među siromašnijim stanovnicima Argentine zbog izdašnih socijalnih davanja za ugrožene, dok se vladajuća stranka zalaže za otvoreno tržište.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.