Arhiva » Vesti » Politika 12.11.2017

Rusi završavaju prugu od Resnika do Valjeva

Kinezi počinju deonicu od „Prokopa” do Stare Pazove. – Brzina na deonici „Beograd centar” – Batajnica biće podignuta do 120 kilometara na sat

Politika nedelja, 12. novembar 2017.  |  D. Aleksić

Za nekoliko dana od Resnika do Valjeva vozovi bi trebalo konačno da voze brzinom od 120 kilometara na sat. Radovi na ovoj pruzi, koju obnavlja kompanija „RŽD internešnal”, kako navode u „Infrastrukturi železnice Srbije”, izvode se po planu i očekuje se da bude završena u roku što je, prema ranijim najavama, 14. novembar.

– Prva faza, deonica od Resnika do Vreoca, završena je 15. jula, a 9. septembra počeli su radovi od Vreoca do Valjeva. Vrednost modernizacije 77,6 kilometara deonice Resnik – Valjevo je oko 80 miliona dolara, a radovi se finansiraju iz ruskog kredita – podsećaju u „Infrastrukturi”.

Kada majstori napuste ovu deonicu iza njih bi, kao rezultat, trebalo da ostane modernizovana građevinska i elektrotehnička infrastruktura, obnovljeni gornji stroj koloseka, dva tunela i 17 mostova, kontaktna mreža… Već su sanirane sve nestabilne kosine od Resnika do Valjeva, a urađena je i zaštita čeličnih mostovskih konstrukcija.

Vrlo brzo posle završetka ovih radova, u drugom delu grada počeće rekonstrukcija pruge od „Prokopa” preko Batajnice, sve do Stare Pazove. Modernizacija ove pruge predviđena je Projektom modernizacije pruge Beograd – Subotica – državna granica (Kelebija), a u okviru izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta.

– Brzina na deonici „Beograd centar” – Batajnica biće podignuta do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 kilometara na sat. Na deonici od Batajnice do Stare Pazove predviđena je izgradnja još dva koloseka kako bi se odvojili koloseci za putnički i teretni železnički saobraćaj – objašnjavaju u „Infrastrukturi”.

Prema komercijalnom ugovoru potpisanom novembra prošle godine u Rigi, predviđene su tri faze izvođenja radova – prva od „Prokopa” do Zemuna, druga od Zemuna do Batajnice i treća od Batajnice do Stare Pazove. Prvo će se izvoditi radovi u prvoj i trećoj fazi, a tek onda oni u drugoj. Projektom je predviđeno i da se urede pothodnici, peroni i nadstrešnice na stajalištima „Tošin bunar”, „Kamendin” i „Altina”, da se sve to uredi i u stanici Zemun, a biće adaptirane i stanične zgrade u Zemun-polju, Batajnici, Novoj i Staroj Pazovi. Pothodnik i nadstrešnica biće sređeni i u stanici Nova Pazova. U okviru ovih radova biće ugrađen i video-nadzor, denivelisani svi putni prelazi, a stanice će biti prilagođene potrebama osoba sa invaliditetom. Promene će pretrpeti i stanica Novi Beograd.

– Radovi na stanici Novi Beograd trebalo bi da se obave u okviru prve faze rekonstrukcije pruge „Beograd centar” – Stara Pazova. Komercijalni ugovor za modernizaciju prve deonice brze pruge od Beograda do Stare Pazove vredan 319 miliona dolara potpredsednica vlade Zorana Mihajlović potpisala je novembra prošle godine na centralnoj ceremoniji samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope sa „Infrastrukturom železnice Srbije” i konzorcijumom kineskih kompanija „China Railway International” i „China Communications Construction Company” – navode u „Infrastrukturi”.

„China civil engineering construction corporation” već radi i deonicu pruge Rasputnica „G” – Rakovica – Resnik, dugu 7,5 kilometara, koja bi trebalo da bude okončana narednog proleća. Rekonstrukcija ove železničke deonice specifična je po tome što je prva na teritoriji naše zemlje koju sređuje jedna kineska kompanija.

Krađa bakra i goriva dovela u pitanje rokove

Na železničkoj deonici Resnik – Valjevo krajem oktobra dogodilo se nekoliko velikih krađa. Prvo je između stanica Lazarevac i Vreoci podizvođačkoj kompaniji ATM ukradena tona voznog voda u kome se nalazi bakar, a „RŽD internešnalu” 280 litara dizel goriva. Onda su lopovi u stanici Lazarevac, preteći oružjem radnicima obezbeđenja, ukrali još 330 litara goriva. Iako u „Infrastrukturi” navode da će rokovi za završetak posla na ovoj pruzi biti ispoštovani, u „RŽD internešnalu” su posle ovih krađa istakli da se može desiti da rokovi budu probijeni. Rekonstrukcija pruge od Resnika do Valjeva počela je u julu 2016.

Zbog radova redukcija „BG voza”

U proleće 2018. trebalo bi da bude pokrenuta druga linija „BG voza” od Resnika do stanice „Beograd centar”, a preduslov je završetak radova na pruzi od Rakovice do Resnika. A zbog početka radova od „Prokopa” do Stare Pazove baš na proleće biće redukovani polasci na prvoj liniji „BG voza” od Batajnice do Ovče. Plan je da u toku radova vozovi idu na sat vremena. Neće biti potpune obustave saobraćaja jer će se raditi jedan pa drugi kolosek. Radovi bi trebalo da traju 16 meseci.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.