Arhiva » Vesti » RTS 13.11.2017

Unapređenje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu

Evropska Unija finansira brojne projekte u Šapcu. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u tom gradu, prvo je potpuno funkcionalno u našoj zemlji, rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji. On se u Šapcu uverio i u uspešnost prekogranične saradnje sa Slavonskim Brodom, koja za cilj ima unapređenja pripremljenosti za vanredne situacije u slivu Save.

RTS ponedeljak, 13. novembar 2017.
RTS: Unapređenje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu

Kanalizacionom mrežom, u postrojenju za prečišćavanje na obali Save prikupljaju se otpadne vode iz grada i prigradskih naselja. Posle tretmana, u reku se uliva voda, do 40 odsto čistija od Savske.

"Na ovaj način, mi čuvamo reku, čuvamo zemlju, čuvamo prirodu i obezbeđujemo zdrav život za buduće generacije", kaže Daniela Lovrin Gavrilović, direktorka JKP "Vodovod Šabac".

Izgradnju postrojenja koje pored Šapca imaju samo još dva grada u Srbiji, sa 10 miliona evra pomogla je Evropska Unija. U njemu se prečisti više od 6 miliona kubika otpadnih voda godišnje.

"Ovo je bio veoma kompleksan projekat koji je zahtevao da veliki broj ljudi i institucija bude uključen u njega. Naš cilj jeste upravo da vlasti na različitim nivoima zajednički saradjuju sve sa istim ciljem, a to je bolja budućnost Srbije", kaže Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda veliki značaj ima i za privredu, jer smanjuje izdvajanje sredstava za ekologiju.

"Takođe želim da naglasim da je javno komulano preduzeće uradilo odličan posao, i u predviđenim rokovima završilo ovo postrojenje, koje je operativno već godinu i po dana, sa odličnim rezulatitima, i svim parametrima koje predviđa projekat, a koji su u standardu EU", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

U okviru projekta prekogranične saradnje Šapca i Slavonskog broda, koja za cilj ima bolju opremljenost i ublažavanju štete na slivu Save, Štabu za vanredne situacije, Zavodu za javno zdravlje i službi hitne medicinske pomoći, dodeljen je deo planirane opreme i dva automobila.

"Mi smo danas dobili deo laboratorijske opreme, i naravno, jedno vozilo. Ukupno je planirano za naš zavod oko 97 hiljada evra, ukupne donacije. Što se nas tiče, mi smo dobili jedan deo opreme koji nismo imali do sada", kaže dr Igor Dragičević, ZZJ Šabac.

Realizacija projekta prekogranične saradnje koji finansira EU sa 444 hiljade evra, trajaće do kraja sledeće godine.

rts.sabac@rts.rs

+381 15 353 269


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.