Arhiva » Vesti » Blic 14.11.2017

Predstavljen program Festivala autorskog filma: Nova ostvarenja Zvjaginceva, Hanekea, Amalrika, Markovića...

23. Festival autorskog filma biće održan od 24. novembra do 2. decembra u devet beogradskih dvorana. U okviru osam programskih celina biće prikazan ukupno 91 film svih formata.

Blic utorak, 14. novembar 2017.  |  Miona Kovačević

Festival će 24. novembra u 19.30h u Domu omladine otvoriti porodična tragedija "Fokstrot" izraelskog reditelja Šamuela Maoza, jedno od najznačajnijih autorskih ostvarenja ove godine, nagrađeno Gran prijem na festivalu u Veneciji.

U glavnom programu ukupno će biti 22 filma.

- Glavni program upućuje na neko nakazno lice današnjeg sveta ili kroz neki kanibalski pir ili kroz porodičnu grotesku i farsu ili porodični nadrealni košmar, kakav nam daje film otvaranja. To nije slučajno jer je viđenje današnjeg sveta odraz poznate ruske poslovice "Nemoj da kriviš ogledalo ako ti je lice ružno". Filmovi u glavnom programu pokazuju još jednu stvar osim ove rugobne a to je činjenica da nije tačna premisa da više nema velikih ili značajanijh filmova. U to ćete se uveriti već u prvih nekoliko dana festivala kada će biti prikazana i nova ostvarenja Andreja Zvjaginceva (Bez ljubavi) ili Mihaela Hanekea (Hepiend) – rekao je umetnički direktor festivala Srđan Vučinić.

Devet ostvarenja iz glavnog programa nadmetaće se za Nagradu "Aleksandar Saša Petrović". Dva su dokumentarna: "Makala" Emanuela Grasa i "Kaniba" Lusijena Kastan-Tejlora i Verene Paravel (Nagrada žirija u pratećem programu "Horizonti" u Veneciji), zatim igrani "Felisite" Alena Gomisa (Velika nagrada žirija u Berlinu), "Barbara" Matjea Amalrika (učesnika pratećeg kanskog programa "Izvestan pogled"), "Čovek od integriteta" Mohameda Rasulofa (pobednik Izvesnog pogleda), makedonski film "Kada dan nije imao ime" Teone Strugar Mitevske, "Projekat Florida" Šona Bejkera, kao i dva debitanstka filma: "Starateljstvo" Gzavijea Legrana (nagrada Lav budućnosti u Veneciji) i film "Vojnici. Priča iz Ferentarija" rediteljke iz Srbije Ivane Mladenović koja radi u Rumuniji.

Članovi žirija glavnog tamičarskog programa biće kirgiski reditelj Aktan Arim Kubat, Loran Žakob, selektor kanskog programa Izvestan pogled i programa Sinefondasion (Cinéfondation) i Fabijen Anklo, direktorka Kanskog programa ACID (Udruženja za promociju nezavisnog filma).

U okviru glavnog programa van konkurencije videćemo presek radova nekih od najznačajniji autora današnjice, poput Lukrecije Martel (Zama), Denija Kotea (Tako meka koža), Arnoa Deplešena (Duhovi Ismaila), Aktana Arima Kubata (Kentaur), Honga Sang-soa (Dan posle), Filipa Garela (Ljubavnik na jedan dan)...

Festival će ugostiti tridesetak autora, ali organizatori još nisu želeli da otkriju imena.

Gledaoci će imati prilike da premijerno vide pet novih filmova srpske (ko)produkcije: "Mnoštvo i manjina" Gorana Markovića, "Nigde" Predraga Velinovića (beogradska premijera), "Druga strana svega" Mile Turajlić, "Otvorenih očiju" Marka Novakovića, "Kada dođu svinje" Bijane Tutorov, "Plašim se da se sve razume" Puriše Đorđevića i pomenutu rumunsku koprodukciju Ivane Mladenović.

Treću godinu zaredom održaće se i takmičarski program "Hrabri Balkan".

- To je program u okviru kojeg se prikazuju najuzbudjivja ostvarenja sa prostora Balkana. U duhu najprogresivnijih festivala današnjice mi se trudimo da ne postavljamo granice i otvoreni smo za sve forme: kratkometražne, dugometražne, igrane, dokumenatrne i eksperimentalne filmove. Ove godine u konkurenciji je 10 ostvarenja, sedam kratkih i tri celovečernja. Izdvojio bih "Kratki izlet" Igora Bezinovića, neočekivanog pobednika Zlatne arene u Puli, filma na granici dokumentarnog i igranog, kao i "Srećno" Bena Rasela koji je sniman u Srbiji u filmičnom gradu Boru - rekao je Stefan Ivančić, selektor ove selekcije.

O pobednicima u njoj odlučivaće članovi žirija: Dimitra Karja, selektorka programa Sinefondasion u Kanu, domaći reditelj Sabolč Tolnaj i reditelj iz Hrvatske Zvonimir Jurić.

Zaštitini znak festivala je 1967. godina u jugoslovenskom filmu, čemu će biti posvećen poseban program u Muzeju kinoteke u Kosovskoj.

- U tom kratkom periodu, između 1967. i 1969. Jugoslavija je bila velesila jedino u dve oblasti: u košarci i filmu. Mislim da to još nije dovoljno osvešćeno u istoriji filma. U programu "Duh '67." predstavićemo 11 filmova iz ove godine poput neke fudbalske reprezentacije kojoj je u Evropi mogla možda da parira još samo francuska kinematografija - rekao je Srđan Vučinić.

Reč je o filmovima "Skupljači perja", "Kad budem mrtav i beo", "Ljubavni slučaj ili tragedija službenica PTT", "Kaja, ubit ću te!", "Nemirni", "Jutro", "Mali vojnici", "Praznik", "Na avionima od papira" i "Breza".

- Bila je to anticipacija 1968. i svega što će se dogoditi u svetu i Jugoslaviji sa tom pobunom. To je bio trenutak u kojem je mogao da se dogodi neki pravi preokret i desi se revolucija nade, da svet postane bolje mesto za sve. Ovaj pogram služi kao neka opomena i podsetnik za to - poručio je Vučinić.

Festival će svečano biti zatvoren 2. decembra u 19:30h u Domu omladine projekcijom filma "Laki", debitantskim rediteljskim ostvarenjem glumca Džona Kerola Linča i poslednjim filmom Harija Dina Stentona, zvezde nezavisnog filma koja je preminula u septembru.

Ulaznice su od sutra u prodaji po ceni u rasponu od 150 RSD (za projekcije od 10h do 15h) do 300 RSD (za filmove od 19:30h i nadalje). Filmovi će biti prikazivani u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu kulture Studentski grad, Art bioskopu Kolarac, UK Parobrod, bioskopu "Fontana", Centru za kulturu "Vlada Divljan", Jugoslovenskoj kinoteci (na obe adrese), dok će jedna projekcija, dokumentarnog filma "Druga strana svega" Mile Turajlić biti održana i u Velikoj sali Sava centra 29. 11. u 20h.

Na kraju, direktor FAF-a Igor Stanković rekao je da je dobijeno nikad manje sredstava za nikad veći festival: od Grada Beograda 800.000 dinara a od Ministartsva za kulturu 4,5 miliona dinara te da ukupan budžet ove godine neće premašiti 48.000 evra. Više o satnici i programima možete pronaći ovde.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Predstavljen program 23. FAF-a

Danas utorak, 14. novembar 2017.

Na 23. FAF-u najveći broj filmova do sada

B92 utorak, 14. novembar 2017.

Komentari

Ključne reči

Festival autorskog filma

©2018 Netmark d.o.o.