Arhiva » Vesti » RTV 14.11.2017

Ministarstvo: Novi zakon ne ugrožava autonomiju univerziteta

BEOGRAD - Novi Zakon o visokom obrazovanju ne ugrožava autonomiju univerziteta, poručilo je Ministarstvo prosvete u odgovoru SANU, Konferenciji univerziteta Srbije i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje.

RTV utorak, 14. novembar 2017.  |  Tanjug
RTV: Ministarstvo: Novi zakon ne ugrožava autonomiju univerziteta

"Usvajanju Zakona o visokom obrazovanju prethodila je obuhvatna javna rasprava, a radnu grupu koja je radila na pripremi nacrta zakona činili su i predstavnici akademske zajednice", navedeno je u odgovoru.

U postupku formulisanja predloga zakona učestvovala su 22 tela i institucije, koja su svojim mišljenjima oblikovala nacrt zakona.

Ministarstvo ističe da u zakonodavnom postupku, u skladu sa Ustavom i zakonom, važnu ulogu imaju Narodna skupština i njeni resorni odbori, gde je vođena konstruktivna diskusija o predlogu Zakona o visokom obrazovanju u toku koje su usvojeni i amandmani na tekst zakona.

"U narednom periodu, očekuje nas konstituisanje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Nacionalnog akreditacionog tela. Ministarstvo će, u domenu svoje nadležnosti, na osnovu javnog poziva, odabrati najbolje kandidate i najeminentnije stručnjake iz različitih naučnih polja, u oblasti nastavnog i naučnog rada u sistemu visokog školstva u skladu sa odredbama zakona",

Ministarstvo je poručilo da konstituisanje tih tela ni na koji način neće umanjiti autonomiju visokoškolskih ustanova, već da će značajno doprineti podizanju kvaliteta postupka akreditacije, transparentnosti procesa i kvaliteta visokog školstva u celini.

Prilikom nasumične provere akreditacija, ministarstvo je došlo do saznanja da postoje ustanove koje su akreditovane bez adekvatnih prostornih i kadrovskih uslova.

Takođe, utvrđeno je da više stotina profesora radi na više ustanova, mimo akreditacione norme i time direktno onemogućava da više od 1.000 mladih profesora i docenata nađu mesto u sistemu visokog obrazovanja.

U svim tim slučajevima, ministarstvo će postupati u skladu sa zakonom i zakonskim ovlašćenjima.

U prvoj polovini 2018. godine biće pripremljeni nacrti zakona o naučno-istraživačkoj delatnosti i finansiranju visokog obrazovanja.

Ministarstvo u tom važnom poslu računa na saradnju sa SANU, Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje, Nacionalnim savetom za naučni i tehnološki razvoj, Konferencijom univerziteta Srbije, kao i svim drugim relevantnim institucijama.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.