Arhiva » Vesti » Blic 15.11.2017

Dodik: Najbolje i za Bošnjake je da se raziđemo, monstrum od BiH ne može da funkcioniše

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ocenio je da Beograd i Banjaluka moraju zauzeti jedinstven stav prema postupanju Bakira Izetbegovića, ističući da iza takve politike stoji međunarodna zajednica.

Blic sreda, 15. novembar 2017.  |  Srna

Govoreći o referendumu o nezavisnosti Srpske i tome šta bi se desilo ako bi inicijativa za nezavisnost dobila većinsku podršku, Dodik je rekao da Srpska ima sve elemente da funkcioniše kao država: "Ima teritoriju, narod koji to hoće, izvršnu vlast, dobre regionalne odnose".

- Najbolje i za Bošnjake je da se raziđemo. Monstrum od BiH ne može da funkcioniše. Moramo da imamo jedinstven stav što se tiče Bakira Izetbegovića. On nije izuzetak, ovo nije samo Bakir, političko Sarajevo u smislu muslimanskog dela - ovo je i međunarodna zajednica koja stoji iza takve politike - rekao je Dodik za RTS.

On je kritikovao izostalu reakciju međunarodne zajednice povodom Izetbegovićeve izjave o priznanju samoproglašenog Kosova i ukazao da bi “ovo moglo svašta da izazove", te dodao da je američkom ambasadoru u BiH (Morin Kormak) "bilo samo važno da kaže kako se navodno ne može uporediti Kosovo i Republika Srpska.

- Moje je pitanje zašto ne može - upitao je predsednik Srpske.

Mešanje u unutrašnje stvari

Prema njegovim rečima, američki ambasador se neprimereno meša u unutrašnje stvari BiH, tako što je pokazala da stoji iza izjave Bakira Izetbegovića i njoj je isto žao što BiH nije priznala Kosovo.

Dodik je rekao da Srbija u ovoj situaciji ima dodatnu odgovornost kao najvažnija zemlja za uspostavljanje stabilizacije i mira u regionu, ali nije želeo da sugeriše kako bi Beograd trebalo da postupi prema Izetbegoviću.

- Naravno da postoje razne mere, u diplomatiji postoji mogućnost da nekoga proglasite personom non grata, ili izbegavate susret ili da uđete u politički obračun - rekao je Dodik.

On je ocenio da Srbija, imajući u vidu potrebu da afirmiše svoj međunarodni položaj mirotvornom politikom, misli da će Izetbegović, ukoliko i dođe (u Beograd), imati mnogo stvari da objasni i da mu neće biti ugodno.

Bakirove frustracije

Predsednik Srpske ocenio je da je Izetbegovićeva izjava motivisana frustracijom i ukazao da politički predstavnici Bošnjaka gotovo svi identično misle - žele što veću štetu za Srbe, a da Izetbegović "priželjkuje i priziva priznanje Kosova mimo zvaničnog stava institucija BiH".

Dodik je istakao da nije moguće da BiH prizna samoproglašeno Kosovo i objasnio da Izetbegović sebe vidi ili predstavlja kao BiH što on nije.

- On je tek muslimanski lider u BiH i jedan od tri u Predsedništvu. Priznanje Kosova bilo je na dnevnom redu i nije nama nepoznato da Bakir Izetbegović i gotovo svi politički ljudi Bošnjaka muslimana u Sarajevu žele da priznaju Kosovo bilo oni Bakirovi, ili Silajdžića ili Lagumdžije. Naravno da su morali da pribave saglasnost Republike Srspke za tako nešto, a takve saglasnosti nema i neće je ni biti - poručio je Dodik.

On je istakao da Sarajevo nije ni Bakir ni muslimani Bošnjaci, nego da ako nešto hoće uopšte da bude onda mora da bude sveto trojstvo tri konstitutivna naroda i da oni kreiraju te stavove.

Dodik je rekao da očekuje da će predstavnici Srba u Banjaluci razgovarati o tome i poručio da Srbi neće da budu deo farse i da žrtvuju stečena prava.

"Izetbegović nastavlja politiku svog oca"

On je podsetio da je Bakir Izetbegović još u prvom mandatu rekao da nastavlja politiku svog oca.

Dodik je istakao da bi trebalo da srpski predstavnici istupe iz zajedničkih institucija, jer ne može neko da uzurpira BiH u koju su Srbi uterani i otimana su im prava.

- Srbi podržavaju međunarodni sporazum, a onda vidimo da iza onoga kako se ponaša Bakir ili bilo koji muslimanski lider, stoji međunarodni faktor predvođen Amerikancima, koji su stajali iza dodatne centralizacije, smanjenja autonomije autoriteta Republike Srpske i rekli smo da nećemo da više budemo dro te farse - rekao je Dodik.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.