Arhiva » Vesti » Blic 15.11.2017

"Letenje me smiruje": Dejan je najbolji paraglajder u Srbiji, a evo ko mu je najveći neprijatelj

Dejan Valek iz Aero-kluba "Kumulus" najbolji je i najprecizniji pilot paraglajder u Srbiji.

Blic sreda, 15. novembar 2017.  |  Slađana Aničić

Ovaj Novosađanin to priznanje osvojio je nakon što je Srbija postala vicešampion sveta u preciznom sletanju na cilj paraglajderom. Valek se nalazi na četvrtom mestu na svetskoj rang-listi paraglajdera.

Valek je bio prvak Evrope 2014. godine, a titulu svetskog prvaka osvojio je godinu dana kasnije. Ovim sportom počeo je da se bavi 2008. godine, a prvi let mu je bio na Fruškoj gori. Taj let je trajao samo nekoliko sekundi, ali je i tako malo vremena bilo dovoljno da se Dejan zaljubi u paraglajding.

- Svog prvog leta sećam se tako dobro da me svaki put prođu žmarci kad pomislim na momenat odvajanja od tla. Osećaj koji se doživljava prilikom poletanja paraglajderom ne može se opisati rečima i mora se doživeti da bi se razumeo - kaže Valek, koji je na nagovor drugara počeo da se bavi paraglajdingom.

Ono što ovog sportistu privlači paraglajdingu nije adrenalin, kao što većina ljudi misli, već osećaj slobode.

- Dok letim, potpuno sam smiren. Kad letaču u paraglajdingu dođe do lučenja adrenalina, to uglavnom znači da nešto u toku leta nije krenulo kako treba. Izreku slobodan kao ptica u potpunosti razume samo osoba koja se bavi slobodnim letenjem - kaže Valek.

Dejan kaže da je i to što je odrastao u ravnici uticalo na njegovu odluku da odabere baš ovakav sport.

- Verovatno onima koji u svom okruženju imaju planine i nije toliko interesantno da se na njih penju. Kako sam odrastao u ravnici, uvek sam odlazio u predele gde ima planina. Međutim, ima odličnih mesta za trening i na Fruškoj gori, kao i na Titelskom bregu - kaže Valek.

Kaže da mu je najbolji let u Srbiji iznad Kopaonika, dok je pejzaž u Sloveniji i Indoneziji takođe nezamenljiv.

Najduži let trajao mu je šest sati, a za nagrade, kaže, zaslužni su treninzi.

- Da bi ste bili uspešni u paraglajdingu, morate trenirati. Talent je potreban, ali je rad od presudnog značaja - kaže Valek, koji se priprema da sledeće godine učestvuje na evropskom i svetskom takmičenju.

Svima koji žele da se okušaju u paraglajdingu savetuje da to urade u tandem letu. Snaga nije od presudnog značaja, a paraglajdingom mogu da se bave i stari i mladi od 16 godina.

Košava najveći neprijatelj

Vremenske prilike su od presudnog značaja za paraglajding, te su proleće i leto idealni za letenje. Košava je veliki neprijatelj paraglajdinga, jer je ta vrsta vetra nepredvidiva. Zbog toga ljubitelji letenja izbegavaju eda se vinu iznad zemlje dok se košava ne smiri.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.