Arhiva » Vesti » Danas 15.11.2017

Ambasada SAD: Teško je razumeti kazne

Danas sreda, 15. novembar 2017.  |  Piše: FoNet Piše: FoNet Piše:

"Teško shvatiti" ishod devetogodišnjeg procesa da nijedan optuženi nije osuđen na zatvorsku kaznu, navela je u saopštenju Ambasada SAD u Beogradu , reagujući na izricanje presude optuženima za paljenje njihove zgrade 2008. godine, prenosi N1.

Kako su istakli, podržavaju vladavinu prava i istovremeno traže da pravda bude zadovoljena u ovom slučaju. "Primili smo na znanje presudu koju je danas doneo Viši sud u Beogradu".

"Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu", navodi se u saopštenju Ambasade.

U saopštenju se podseća da je, prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva i istovremeno navode da se srpska policija 2008. godine povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka pre napada.

"Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali, i napominjemo da se još uvek ne postupa po slučaju koji je Tužilaštvo podnelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju", ističe se u reagovanju Ambasade SAD.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.