Arhiva » Vesti » Danas 15.11.2017

Dačić: Ključna zajednica opština

Danas sreda, 15. novembar 2017.  |  Piše: FoNet Piše: Fonet Piše:

Moram da konstatujem da i danas, posle gotovo četiri i po godine, nema napretka u sprovođenju obaveza preuzetih radi uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kao ključnog dela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Što na naše iznenađenje nije ni pomenuto u izveštaju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da uspostavljanje ZSO za Srbiju predstavlja najvažnije pitanje, koje bi trebalo da doprinese unapređenju zaštite interesa Srba na Kosovu i Metohiji.

Cenjeni članovi Saveta bezbednosti, iskoristio bih i ovu priliku da pozovem predstavnike privremenih institucija samouprave u Prištini da pokažu iskrenu volju i posvećenost dijalogu i bez odlaganja pristupe uspostavljanju ZSO i izvrše preuzete obaveze, kako bi se najvažniji element Briselskog sporazuma konačno sproveo u delo, rekao je Dačić.

Time bi izjave Ramuša Haradinaja da "dijalog nema alternativu", kao i da "dijalog moramo vratiti ljudima, odnosno da je dijalog između naroda, a ne samo između političke elite", dobile na kredibilitetu, smatra Dačić.

Evidentan zastoj u dijalogu doveo je do niza problema u primeni postignutih dogovora, ukazao je Dačić.

Priština i dalje krši odredbe Sporazuma o zvaničnim posetama, budući da su, bez valjanog razloga, bile zabranjene posete ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, konstatovao je Dačić.

On je napomenuo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao građane Srbije na unutrašnji dijalog, koji je u međuvremenu institucionalizovan kroz formiranje radne grupe.

Trajno rešenje za Kosovo i Metohiju preduslov je napretka za Srbiju, ali i za ceo region. Uvereni smo da je u odnosima sa Prištinom neophodan ozbiljan i odgovoran pristup, okrenut budućnosti, podvukao je Dačić.

On je poručio da Srbija želi da ponudi rešenje koje će doprineti stabilnosti regiona, političkoj saradnji i ekonomskom napretku, koje neće biti uzrok novih podela, nerazumevanja i sukoba, već prilika za istorijski dogovor sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji.

Imajući u vidu sve navedeno, želeo bih da iskoristim ovu priliku da apelujem na članice SB, kao i na predstavnike Prištine, da se svi zajedno fokusiramo na suštinska pitanja i postizanje trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, umesto da se bavimo tehničkim pitanjima poput dinamike i formata sastanaka, rekao je Dačić.

Nastojanja da se u ovom trenutku, kada pokušavamo da pronađemo dugoročno rešenje za ovaj problem, promeni dugogodišnji modalitet informisanja Saveta bezbednosti i celokupnog članstva o ovom važnom pitanju, stvaraju se samo nove podele u Savetu bezbednosti i produbljuju jaz između Beograda i Prištine i nikako ne doprinose stvaranju konstruktivne atmosferu za nastavak dijaloga, ocenio je Dačić.

On je napomenuo i da Srbija već deset godina konstantno ukazuje na opasnost jednostranih poteza i upozorio da priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti može otvoriti "Pandorinu kutiju" za mnoge druge separatističke i secesionističke pokrete u svetu.

Nažalost, svedoci smo takvih dešavanja u poslednje vreme i želim da ponovim da Srbija najoštrije osuđuje svaki pokušaj jednostranog proglašenja nezavisnosti i snažno podržava princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, zaključio je Dačić.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.