Arhiva » Vesti » Danas 15.11.2017

Muftijstvo za Bošnjake u Turskoj?

Danas sreda, 15. novembar 2017.  |  Piše: S. N. Piše: S. N. Piše:

Sa redovnog zasedanja Sabora Islamske zajednice (IZ) BiH, održanog krajem oktobra, procurela je informacija da je IZ u Srbiji pokrenula inicijativu da se formira muftijstvo za Bošnjake u Turskoj.

- Bosansko-hercegovački portali prenose da je predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Duduić, najpre podržao Nacrt pravilnika o organizaciji IZ BiH u dijaspori i "ukazao na određene specifičnosti sa kojima se susreću muslimani koji žive u zemljama zapadne Evrope, Amerike i Australije".

Nakon toga, muftija Dudić je članovima Sabora, a zasedanju je prisustvovao i vrhovni poglavar reisu-l-ulema Husein Kavazović, predložio "da ozbiljno razmisle o formiranju muftijstva za Bošnjake u Turskoj". Kako prenose bh-portali, muftija Dudić je svoju inicijativu obrazložio činjenicom da u toj zemlji živi veliki broj iseljenih Bošnjaka, pa im "treba omogućiti ostvarivanje verskih prava u skladu sa njihovim interesima i potrebama".

BH-portali su ovu inicijativu odmah okarakterisali kao "želju IZ u Srbiji da podeli IZ u Turskoj". Upravo je iz Turske, u poslednjih nekoliko godina, kretala inicijativa da dođe do pomirenja između dve upravljačke strukture IZ u Srbije i da se stvari jedinstvena organizacija muslimana u ovoj državi. Sve se završilo samo na pokušajima.

Obe IZ, Srbije i u Srbiji, uputile su čestitke novoizabranom čelniku Predsedništva verskih poslova Turske Aliju Erbašaru. Ne treba isključiti mogućnost, da posle izbora novog turskog verskog poglavara, ne krene nova inicijativa za stvaranje jedinstvene IZ u Srbiji, koja je, pre tačno deset godina, podeljena na dve upravljačke strukture koje se međusobno ne priznaju.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

muftija Turska

©2018 Netmark d.o.o.