Arhiva » Vesti » RTV 15.11.2017

Novo suđenje Blanuši za otmicu Miloševića

BEOGRAD - Ponovljeno suđenje nekadašnjem upravniku Okružnog zatvora u Beogradu Dragiši Blanuši, po privatnoj optužbi Mire Marković kojom ga tereti da je oteo njenog supruga Slobodana Miloševića i izvršio druga krivična dela na štetu te porodice treba da počne sutra pred Višim sudom u Beogradu.

RTV sreda, 15. novembar 2017.  |  Tanjug
RTV: Novo suđenje Blanuši za otmicu Miloševića

U ovom postupku Markovićku zastupa punomoćnik, a ona se ne pojavljuje u sudu jer je i dalje pod poternicom.

Poternica za njom je na snazi od 2006. godine kada je raspisana zbog izbegavanja suđenja u kojem je optužena za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja vladinih službenika u vezi sa dodelom državnih stanova.

Suđenje Blanuši se ponavlja po nalogu Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio oslobođen optužbi za otmicu Miloševića, dok su druge optužbe bile odbijene zbog zastarelosti.

Mira Marković u privatnoj optužnici tvrdi da je Blanuša dozvolio 28. juna 2001. da NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gde je urmo 11. marta 2006. godine.

Blanuši će suđenje biti ponovljeno i zbog druge Markovićkine optužbe da je neovlašćeno objavio knjigu "Čuvao sam Miloševića", koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ pred njegovo izručenje Hagu, za koju je takođe bio oslobođen.

Viši sud će mu ponovo suditi i zbog optužbe za neovlašćeno objavljivanje Miloševićevih fotografija slikanih u pritvoru, koja je bila odbijena zbog zastarelosti.

Optužnicu su preko punomoćnika u svojstvu "oštećenih kao tužilaca" još 2005. protiv Blanuše podneli Milošević, koji je tada već bio u Hagu, i njegova supruga Mira Marković, nakon što je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše.

Milošević je međuvremenu umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je skoro 12 godina van Srbije.

U Rusiji je dobila politički azil, pošto se protiv nje u Srbiji vodi više krivičnih postupaka.

Viši sud je u presudi koja je ukinuta bio zaključio da nije dokazano da je Blanuša bez odobrenja istražnog sudije Gorana Čavline i tadašnje predsednice Okružnog suda u Beogradu Vide Petrović Škero organizovao predaju Miloševića NN licima tako što ga je silom i prinudom iz Okružnog zatvora prebacio na heliodrom na Banjici odakle je Milošević helikopterom Državne bezbednosti prebačen na aerodrom u Tuzli, pa iz Tuzle holandskim avionom za Hag.

Što se tiče neovlašćenog fotografisanja Miloševića u pritvorskoj šetnji, njegovog ulaska u maricu, zatim fotografisanja njegovih knjiga koje je čitao u pritvoru, Viši sud je u ukinutoj presudi zaključio je da je to delo zastarelo još 28. juna 2011. godine.

Povodom neovlašćenog objavljivanja knjige sa tim fotografijama i privatnih razgovora Miloševića sa porodicom i advokatom u pritvoru, sud je u ukinutoj presudi zaključio da nije dokazano da je njima nastupila šteta za Milološevića i njegovu porodicu jer tokom postupka nije utvrđeno da li je i koliku imovinsku korist Blanuša sebi pribavio.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.